14:52 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις προκλήσεις που θέτουν την παγκόσμια οικονομία ενώπιον του κινδύνου για μια νέα ύφεση, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, μιλώντας σε ημερίδα με θέμα την κρίση του 1929 στην Ελλάδα.

Για εντεινόμενες ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης προειδοποίησε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας, στη διάρκεια ομιλίας του με θέμα «Η Κρίση του '29 και η Ελλάδα: Οικονομικές, Πολιτικές και Θεσμικές Όψεις», την οποία διοργανώνουν το Ιστορικό Αρχείο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΙΑΤΕ) και το Κέντρο Ερεύνης της Ιστορίας του Νεώτερου Ελληνισμού (ΚΕΙΝΕ) της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε, συγκεκριμένα, μνεία στην αβεβαιότητα που υπάρχει σε σχέση με τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις γεωπολιτικές ανησυχίες στη Μέση Ανατολή, στην παράταση του εμπορικού πολέμου και στις ανακατατάξεις που επιφέρει στις ασιατικές οικονομίες, ως «μερικές από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η διεθνής οικονομία, εντείνοντας τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας νέας ύφεσης», όπως είπε.

«Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις, το ''ιερό δισκοπότηρο'' είναι μισοάδειο», τόνισε ο ίδιος.

«Όχι μόνο με τη στενή έννοια της νομισματικής πολιτικής, η οποία δεν μπορεί να σηκώσει, από μόνη της το βάρος της άμυνας απέναντι σε μια νέα κρίση», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Η δημοσιονομική πολιτική, σε χώρες που διαθέτουν επαρκή δημοσιονομικό χώρο ή/ και εντόνως πλεονασματικά ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών, δεν μπορεί να παραμένει αδρανής. Πολύ περισσότερο με την έννοια ότι πολλές από τις νέες προκλήσεις εγείρουν ευρύτερα πολιτικά, θεσμικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα, τα οποία ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δεξιότητες των οικονομολόγων». 

«Αρκετά από αυτά», συνέχισε ο κ. Στουρνάρας, «συνδέονται με την επανεμφάνιση πολωτικών σχημάτων και μορφών οικονομικού εθνικισμού που εναντιώνονται στην παγκοσμιοποίηση, ξυπνώντας έτσι και πάλι μνήμες από την κρίσιμη περίοδο του Μεσοπολέμου».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Σε τροχιά ύφεσης η Γερμανία, τι «απειλεί» τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Μέρκελ: Σε δυσκολίες η παγκόσμια οικονομία, το βλέπουμε στη Γερμανία

Tags:
Οικονομική κρίση, παγκόσμια οικονομία, οικονομία, Ύφεση, Τράπεζα της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK