02:01 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Οι τράπεζες ανακοίνωσαν το «πάγωμα» όσων χρεώσεων θα επιβάλλονταν από σήμερα, 1η Νοεμβρίου. Ωστόσο, αυτό δεν καθίσταται αρκετό. Ποια είναι η εμπειρία στην Ευρώπη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, επιχειρήσεις, ιδιώτες αλλά και απλοί καταναλωτές έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις πρόσθετες χρεώσεις των τραπεζών σε μια σειρά απλών και καθημερινών συναλλαγών με τις τράπεζες και τα ATM.

Το βράδυ της Πέμπτης, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, σε μία κίνηση καλής θελήσεως, έσπευσαν να ανακοινώσουν το «πάγωμα» των επιπλέον χρεώσεων, οι οποίες θα επιβάλλονταν από σήμερα, 1η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, αυτό φαίνεται πως δεν αρκεί, καθώς ήδη εφαρμόζεται ένα αξιοσημείωτο κύμα ανατιμήσεων στις τραπεζικές χρεώσεις, το οποίο «δοκιμάζει» τις αντοχές των καταναλωτών.

Εξάλλου, η χθεσινή απόφαση αφορούσε αποκλειστικά τις αυξήσεις που θα εφαρμόζονταν από την 1η Νοεμβρίου και όχι όσες έχουν ήδη αρχίσει να ισχύουν.

Ευρωπαϊκή πρακτική οι προμήθειες

Η χρέωση απλών και συνηθισμένων υπηρεσιών στις τράπεζες και τα ΑΤΜ δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Εφαρμόζεται ήδη τα τελευταία χρόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

«Αποτελεί ένα μέτρο για την τόνωση των τραπεζικών εσόδων, καθώς η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) και τα μηδενικά επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχουν περιορίσει σημαντικά τα περιθώρια κέρδους για τις ευρωπαϊκές τράπεζες», εξηγεί τραπεζική πηγή, μιλώντας στο Sputnik.

Και προσθέτει: «Οι τράπεζες δίνουν πλέον δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια, την ίδια στιγμή που όλο το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται υπό δοκιμασία λόγω της οικονομικής αναταραχής των προηγούμενων ετών, αλλά και των ευρύτερων κοινωνικο-οικονομικών αλλαγών».

Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια πηγή επισημαίνει ότι η αναπόφευκτη μείωση των εσόδων των τραπεζών από τις παραδοσιακές πηγές κέρδους (σ.σ. δανειοδοτήσεις με χαμηλά επιτόκια) έχει επιφέρει αλλαγές στη στόχευση της κερδοφορίας, με τα τραπεζικά ιδρύματα να αναζητούν νέες πηγές εσόδων.

Μία απ’ αυτές τις πηγές είναι οι «προμήθειες», οι οποίες κατακτούν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Μέχρι στιγμής, αρκετές χώρες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης επιβάλλουν προμήθειες. Αλλά, σιγά σιγά όλες θα αναγκαστούν να το κάνουν. Είναι αναγκαίο κακό», σπεύδει να συμπληρώσει η ίδια πηγή.

Τι συμβαίνει σε Ε.Ε. και Ευρωζώνη

H χρέωση προμηθειών διαφέρει τόσο από χώρα σε χώρα, όσο και από τράπεζα σε τράπεζα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τράπεζες στην ίδια ώρα, οι οποίες έχουν υιοθετήσει διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι γερμανικές και οι ισπανικές τράπεζες. Άλλες επιβάλλουν χρεώσεις στην έκδοση χρεωστικής κάρτας, και άλλες όχι.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, παράλληλα, καμία τράπεζα δεν επιβάλλει προμήθειες τέτοιου είδους. Βέβαια, αυτό οφείλεται εν μέρει και στη διαφορετική νομισματική πολιτική με την Ευρωζώνη, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας είναι ανεξάρτητη, χαράσσοντας διαφορετική πολιτική έναντι της ΕΚΤ.

Ελεύθερες από προμήθειες είναι και οι τράπεζες στο Λουξεμβούργο και τις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά (Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία κ.λ.π.).

Στον αντίποδα, στη Γαλλία, οι καταθέτες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν έως και 15 ευρώ σε περίπτωση απώλειας της χρεωστικής τους κάρτας, ενώ το αντίστοιχο ποσό στην Ιταλία κυμαίνεται πέριξ των 4 ευρώ.

Χρεώσεις επιβάλλονται και στις εκτός Ευρωζώνης χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ουγγαρία και η Ρουμανία, όπου το αντίτιμο για την έκδοση χρεωστικής κάρτας φθάνει έως και τα 30 ευρώ σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ποιες είναι οι χρεώσεις στην Ελλάδα

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες - δηλαδή Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank - σε μία προσπάθεια τόνωσης των εσόδων, έχουν ήδη προχωρήσει στην επιβολή μιας σειράς επιπλέον χρεώσεων στις απλές και καθημερινές συναλλαγές των καταθετών.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα χρεώνει 25 ευρώ την έκδοση χρεωστικής κάρτας εντός 48 ωρών από το αίτημα του καταθέτη. Βέβαια, το αντίτιμο είναι μηδενικό αν δεν υπάρχει αίτημα άμεσης έκδοσης (σ.σ. δηλαδή εντός 48 ωρών).

Παράλληλα, επιβάλλει χρεώσεις και στις εξής υπηρεσίες:

 • Επανέκδοση PIN με ταχυδρομική αποστολή: 3 ευρώ
 • Επανέκδοση χρεωστικής κάρτας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς: 5 ευρώ (σ.σ. επρόκειτο να αυξηθεί σε 6 ευρώ από 1η Νοεμβρίου)
 • Αντίγραφο κίνησης λογαριασμού: Δωρεάν (σ.σ. επρόκειτο να αυξηθεί σε 0,15 ευρώ από 1η Νοεμβρίου)
 • Ερώτηση «Υπόλοιπο Λογαριασμού» σε ΑΤΜ: 0,14 ευρώ (σ.σ. επρόκειτο να αυξηθεί σε 0,20 ευρώ από 1η Νοεμβρίου)

Από την πλευρά της, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων χρεώσεων στις παρακάτω λειτουργίες:

 • Αλλαγή PIN μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας: 0,18 ευρώ
 • Ξεμπλοκάρισμα PIN μέσω ΑΤΜ άλλης τράπεζας: 0,18 ευρώ
 • Αντικατάσταση κάρτας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς: 6 ευρώ
 • Ερώτηση «Υπόλοιπο Λογαριασμού» σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας: Δωρεάν (σ.σ. επρόκειτο να αυξηθεί σε 0,18 ευρώ από την 1η Νοεμβρίου)

Παρόμοιες χρεώσεις έχει εφαρμόσει και η Alpha Bank:

 • Αντικατάσταση κάρτας λόγω απώλειας, κλοπής ή φθοράς: 6 ευρώ
 • Επανέκδοση PIN με ταχυδρομική αποστολή: 3,5 ευρώ

Τέλος, η Eurobank έχει επιβάλλει χρέωση:

 • Ύψους 3 ευρώ για την επανέκδοση του PIN
 • Ύψους 6 ευρώ για την επανέκδοση της κάρτας (λόγω απώλειας, φθοράς ή κλοπής)
 • Ύψους 6 ευρώ για την αυτόματη πενταετή ανανέωση της κάρτας

Υπενθυμίζεται ότι από τέλος Ιουλίου αυξήθηκαν οι χρεώσεις για τις αναλήψεις μετρητών από μηχανήματα ΑΤΜ διαφορετικής τράπεζας απ’ αυτή που εξέδωσε την χρεωστική κάρτα.

700 εκατ. ευρώ σ' ένα εξάμηνο για προμήθειες

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι συνολικές προμήθειες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών απέφεραν έσοδα, ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, το α’ εξάμηνο του 2019, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Πρόκειται δηλαδή, για ένα ποσό, το οποίο αντιστοιχεί σε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα και το οποίο πλήρωσε ο καθένας από εμάς μέσω των παραπάνω χρεώσεων.

Παράλληλα, με βάση τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ότι οι αυξήσεις των συγκεκριμένων χρεώσεων, σε ορισμένες περιπτώσεις, υπερβαίνουν ακόμη και το 10% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2018.

Συνολικά πάντως, ο κωδικός «έσοδα από προμήθειες» των τεσσάρων συστημικών τραπεζών εμφανίστηκε αυξημένος κατά 5% σε σχέση με πέρυσι, ενώ εξίσου αυξημένος και δη, μεγαλύτερος, αναμένεται να είναι το β’ εξάμηνο του 2019, όταν και ενσωματωθούν στα αποτελέσματα οι αυξήσεις των προηγούμενων μηνών.

Γιατί επιβάλλονται οι προμήθειες στα ATM 

Σε γενικές γραμμές, όπως εξηγεί στο Sputnik η αρμόδια τραπεζική πηγή, οι χρεώσεις επιβάλλονται ανάλογα με την κερδοφορία μίας τράπεζας.

Όσο μικρότερη είναι η κερδοφορία – άρα μεγαλύτερη ανάγκη για αναζήτηση νέων πηγών εσόδων - τόσο ευκολότερα η διοίκηση μίας τράπεζας στρέφεται στη λύση των επιπλέον προμηθειών.

Αντίθετα, όσο μεγαλύτερη είναι η κερδοφορία – αρά μικρότερη ανάγκη για αναζήτηση νέων πηγών εσόδων - τόσο δυσκολότερα η διοίκηση μίας τράπεζας σκέφτεται να καταφύγει σ' ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο είναι κοινωνικά δυσάρεστο και απευκταίο.

Πάντως, όπως σπεύδει να επαναλάβει η ίδια πηγή, δεδομένου του νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (QE) και της διατήρησης των μηδενικών επιτοκίων, οι πιέσεις στην κερδοφορία των τραπεζών θα επιταθούν, με αποτέλεσμα η επιβολή πρόσθετων χρεώσεων να καθίσταται σταδιακά κανόνας.

Διαβάστε επίσης:

Ουπς! Διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ απολογήθηκαν με γκραφίτι αφού βανδάλισαν λάθος τράπεζα - Φωτογραφίες

Νέες τραπεζικές χρεώσεις: Καταγγελίες από τους καταναλωτές - Ξαφνιασμένοι οι τραπεζοϋπάλληλοι

Άδωνις Γεωργιάδης στο Sputnik: Είναι η καλύτερη στιγμή για να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα

Σχέδιο «Ηρακλής»: Η… ροπαλιά του ΤΧΣ στα κόκκινα δάνεια

Tags:
ελληνική οικονομία, Επιτόκια, ποσοτική χαλάρωση, ποσοτική χαλάρωση, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, κόστος, Χρέωση Προμηθευτή, ελληνικές τράπεζες, τράπεζες, τράπεζα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK