01:46 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, το βράδυ της Πέμπτης (31/10), αποκάλυψε τι θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε, το βράδυ της Πέμπτης (31/10), ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα, με απώτερο στόχο να ψηφιστεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών, με συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, είπε πως οι ηλεκτρονικές δαπάνες για τα ενοίκια θα καλύπτουν το 30% του στόχου επί των συνολικών δαπανών, αρχής γενομένης από το 2020. Οι ηλεκτρονικές δαπάνες, τις οποίες θα δηλώνει ένας φορολογούμενος και είναι κάτω από το όριο του 30%, τότε θα επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22% επί της διαφοράς.

«Πρόταγμά μας είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Αποκάλυψε, ακόμα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ, θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%.

Για εκείνους με εισοδήματα πάνω από 26.000 ευρώ, η μείωση φόρου θα είναι κάτω από 10%.

Η φορολογική ελάφρυνση των μεσαίων επιχειρήσεων θα αγγίξει το 41%, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρας.

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο

Ο Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα μέτρα που θα περιλαμβάνει το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο. Μερικά από αυτά αφορούν στη μείωση του χαμηλού συντελεστή από το 22% στο 9% για εκείνους που έχουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Εκείνοι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, θα έχουν συντελεστή 22% και για μεγαλύτερα ποσά, η μείωση θα είναι κατά μία εκατοστιαία μονάδα.

Επίσης, τα κράνη ασφαλείας, τα παιδικά καθίσματα και βρεφικά είδη θα μεταταχθούν στο 13% ΦΠΑ από το 24% ΦΠΑ που βρίσκονται σήμερα. Ακόμη, ο συντελεστής φορολόγησης για τα κέρδη των επιχειρήσεων θα μειωθεί σε 24% από 28% και για τα μερίσματα σε 5% από 10%.

Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε και την αναστολή του ΦΠΑ επί τρία χρόνια για όσα νεόδμητα κτήρια έχουν οικοδομική άδεια από το 2006, αλλά και την αντίστοιχη αναστολή του φόρου υπεραξίας.

Επιπροσθέτως, στο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπεται έκπτωση κατά 40% για εργασίες επισκευής ακινήτων από το φόρο εισοδήματος. Ακόμη, θα δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών από 24 έως 48 δόσεις, με τον αριθμό τους και το αντίστοιχο ποσό να καθορίζεται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων. Το επιτόκιο δεν θα είναι σταθερό.

Θα θεσπιστούν κίνητρα για δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αλλά και για εκείνους που έχουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα, έχοντας -πιθανά- το ιταλικό μοντέλο ως πρότυπο. Επίσης, ο φόρος στους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα μειωθεί κατά 10%.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και τη χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από το 2020 και μετά. Ακόμη, δήλωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει τα ζητήματα των αντικειμενικών αξιών, του αιγιαλού, της πάταξης του λαθρεμπορίου σε καύσιμο και καπνό και της φορολογίας των αυτοκινήτων.

«Ο πρωθυπουργός θα κρίνει τι θα γίνει με το υπερπλεόνασμα»

Στην περίπτωση που προκύψει υπερπλέονασμα από την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πώς θα κατανεμηθεί. Εξετάζονται, όπως είπε, διάφορα ενδεχόμενα που έχουν να κάνουν με φοροελαφρύνσεις και δαπάνες.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, οι οποίες ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, να έχουν τακτοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Διαβάστε ακόμα:

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Πότε αναρτώνται στο Taxisnet και μέχρι πότε πληρώνονται

Tags:
Χρήστος Σταϊκούρας, Φορολογία, φορολογικό, φόροι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK