11:13 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κινεζική εφημερίδα «Xinhua» μετέδωσε ότι υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την επίλυση του εμπορικού πολέμου των δύο πλευρών.

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία για το εμπόριο φαίνεται ότι έχουν καταλήξει Κίνα και ΗΠΑ, όπως μετέδωσε η κινεζική εφημερίδα «Xinhua», μετά το πέρας των σημερινών (σ.σ. Παρασκευή) διαπραγματεύσεων.

«Οι δύο πλευρές διεξήγαγαν σοβαρές και εποικοδομητικές συζητήσεις για την ορθή επίλυση των βασικών ζητημάτων, και κατέληξαν σε κατ’ αρχήν συμφωνία» αναφέρεται στο κινεζικό δημοσίευμα.

Νωρίτερα, αμερικανικά media μετέδωσαν ότι υπήρξε «πρόοδος σε μία σειρά πεδίων» και ότι οι δύο πλευρές «βρίσκονται σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στενός οικονομικός σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η «συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί», αλλά υπάρχει «τεράστια πρόοδος» για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας.

Την Πέμπτη, παράλληλα, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι οι δύο χώρες εργάζονται για να επιλέξουν την τοποθεσία υπογραφής της «Πρώτης Φάσης της Εμπορικής Συμφωνίας», η οποία αφορά το 60% των συνολικών διμερών εμπορικών σχέσεων.

Η συγκεκριμένη υπογραφή επρόκειτο να «πέσει» στη Χιλή, στο πλαίσιο της Συνόδου του APEC. Ωστόσο, η έκρυθμη κατάσταση στη χώρα, οδήγησε την τοπική κυβέρνηση στην ακύρωση της.

Η «Πρώτη Φάση», σύμφωνα με τον Τραμπ, θα διευθετεί ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, όπως και τη δέσμευση της Κίνας για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, αξίας 50 δισ. δολαρίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν σημαντικά τον Ιανουάριο του 2018, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει δασμούς, ως απάντηση στις «άδικες εμπορικές πρακτικές» του Πεκίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Παράθυρο» ΗΠΑ για διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, αντί των δασμών σε αυτοκίνητα

Νέα αυστηρά μέτρα στην Κούβα επέβαλαν οι ΗΠΑ

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, διαπραγματεύσεις, Διαπραγμάτευση, Δασμοί, εμπορικές σχέσεις, Εμπορικός πόλεμος, εμπορική συμφωνία, εμπόριο, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK