03:32 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται την Κίνα, Έλληνες επιχειρηματίες εξηγούν στο Sputnik τη σημασία μιας περαιτέρω εμβάθυνσης των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας.

Στην Κίνα για σημαντικές συναντήσεις και συμφωνίες βρίσκεται ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιώντας επίσκεψη, αναφορικά με τη διεθνή έκθεση China International Import Expo 2019, στην οποία η Ελλάδα είναι μία από τις τιμώμενες χώρες.

Πάνω από 30 επιχειρηματίες και φορείς τον συνοδεύουν σε αυτήν την αποστολή. 

Αναμεσά τους ο Πέτρος Μαχάς, ιδρυτής και Διαχειριστής Εταίρος της Δικηγορικής εταιρίας Machas and Partners Law Firm που, μιλώντας στο Sputnik, επισημαίνει ότι ελληνική κυβέρνηση πρέπει να εμβαθύνει στη συνεργασία με την Κίνα:

«Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης στη σχέση της με την Κίνα. Το λιμάνι του Πειραιά είναι ένα από τα σημαντικά σημεία του δρόμου του μεταξιού. Η επένδυση που έγινε από την Cosco πριν από λίγα χρόνια, έχει αποδειχθεί πολύ επιτυχής για τους επενδυτές και τη χώρα και νομίζω ότι η σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στις δύο χώρες  σε επιχειρηματικό επίπεδο φαίνεται ότι θα έχει προοπτικές».


Τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας - Κίνας έχουν αυξηθεί σημαντικά.  Ξεκινούν πλέον οι επιχειρηματίες από την Ελλάδα και από την Κίνα να αντιλαμβάνονται τη σημαντική ευκαιρία, που υπάρχει αναφορικά με αυτή την επιχειρηματική σχέση.

Αρχίζουν να διαμορφώνονται κοινές επιχειρήσεις, ενώ γίνονται επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού και των ακινήτων. Αυτό έχει δώσει μια σημαντική σχέση για τη χώρα μας όπου τα επόμενα χρόνια θα ενισχυθεί», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Την ίδια ώρα αναφέρεται και στην δική του επιχειρηματική συνεργασία με την Κίνα. «Η Machas and Partners Law Firm συνεργάζεται από το 2015 με την Yingke Law Firm, την μεγαλύτερη δικηγορική εταιρία της Κίνας. Το δίκτυο της Yingke με δεκάδες γραφεία ανά τον πλανήτη, έχει εμάς σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και εμείς για ότι χρειάζονται Έλληνες επιχειρηματίες στην Κίνα έχουμε το αντίστροφο».

H συμβουλή του προς την ελληνική κυβέρνηση είναι επίσης να υπάρξει κοινό σημείο αναφοράς μεταξύ των πολιτισμών:

«Είναι σημαντικό, πέρα από τις κοινές επιχειρήσεις να δημιουργηθεί και μια αντίστοιχη κουλτούρα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η δυτική κουλτούρα με την κινέζικη έχουν απόσταση μεταξύ τους και πολλά σημεία όπου δεν ταυτίζονται. Άρα από τη συνεργασία πρέπει να βρεις έναν κοινό δρόμο, για να πας στο επόμενο βήμα και εμείς ως εταιρεία το έχουμε καταφέρει».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Παντελής Τζωρτζάκης, ιδρυτής της Forthnet, Πρώην Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης (2011-2012) που σημειώνει μιλώντας στο Sputnik ότι τα οφέλη από αυτή τη σχέση είναι πολύ σημαντικά:

«Η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και μας συμφέρει ταυτόχρονα να στήσουμε πολύ στενούς δεσμούς με το κομμάτι της επιχειρηματικότητας στην Κίνα. Αυτό το κομμάτι έχει δύο διαστάσεις, τόσο στο κομμάτι των μεγάλων επιχειρήσεων όσο και στο κομμάτι της νεανικής επιχειρηματικότητας και στο χώρο των startup. Η Κίνα είναι η δεύτερη παγκόσμια δύναμη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και από την άλλη εμείς (στην Ελλάδα) έχουμε ένα εξαιρετικά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και θεωρούμε ότι ο συνδυασμός αυτός θα μπορούσε να είναι αμοιβαία επωφελής και για τους δύο». 

Ερωτηθείς σχετικά τονίζει ότι «είναι ως προς το συμφέρον της Ευρώπης να υπάρξει μια στενή συνεργασία με την Κίνα». 

Την ίδια στιγμή συμβουλεύει την ελληνική κυβέρνηση να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με την Κίνα στο πλαίσιο της ΕΕ:

«Τόσο η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα όσο και του Κινέζου προέδρου στην Ελλάδα δείχνει ότι οι δύο ηγεσίες θέλουν να θεμελιώσουν μια τέτοια συνεργασία, η οποία πρέπει να εντάσσεται πάντα μέσα στα πλαίσια της ευρωπαικής προοπτικής της Ελλάδας». 

Ο Παντελής Τζωρτζάκης θα βρεθεί τις επόμενες μέρες στη Σενζέν, τη Silicon Valley της Κίνας, με την αποστολή του Επιμελητηρίου Ελληνο-Κινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, έτσι ώστε να προωθηθούν οι διμερείς επαφές και συμφωνίες στον Τομέα της τεχνολογίας.

Tags:
επενδύσεις, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κίνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK