21:27 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Οι ελληνοκινεζικές σχέσεις, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κίνα, η τεχνολογική ανάπτυξή της, τα εμπόδια στην Cosco και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ- Κίνας βρέθηκαν ανάμεσα στα θέματα συζήτησης του προέδρου του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, Φώτη Προβατά, με το Sputnik.

Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κίνα το Sputnik συζητά εφ' όλης της ύλης με τον Φώτη Προβατά, πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας, ο οποίος τονίζει ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαγκάη είναι ιδιαίτερης σημασίας:

«Είναι πολύ σημαντική η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στην Κίνα.

Ο ένας λόγος είναι επειδή συνοδεύεται από μια μεγάλη ομάδα. Και στελεχών και πολιτικών και αρμόδιων υπουργών και πολυμελή ομάδα επιχειρηματιών πρώτης γραμμής.

Το δεύτερο σημαντικό είναι γιατί η εποχή αυτή είναι κατάλληλη. Έχουν ολοκληρωθεί οι πιο δύσκολες διαδικασίες γύρω από την Cosco και η κινεζική κυβέρνηση έχει εκτιμήσει, όπως βλέπουμε από τους κινέζους επιχειρηματίες με τους οποίους μιλάμε, ότι υπάρχει ήδη εδώ και έξι μήνες, από την προηγούμενη κυβέρνηση, φιλοεπενδυτικό κλίμα ειδικά για την Κίνα. Από την πλευρά και της προηγούμενης κυβέρνησης, όπως και της τωρινής, υπήρχε μια καθαρή γραμμή. Άρα έχουν πάψει οι ανησυχίες των Κινέζων για το αν η Ελλάδα θέλει επενδύσεις. Οι Κινέζοι πείστηκαν. Υπάρχει έδαφος για συνεννόηση και εκπόνηση μεγάλων οικονομικών projects μεταξύ Ελλάδας – Κίνας.  

Η έκθεσή αποτελεί έμπνευση του ίδιου του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ που θέλει να δείξει ότι η Κίνα ασχολείται τόσο με τις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές. Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το πολυμελές επιτελείο δείχνει ότι στηρίζει τις πολιτικές του Σι Τζιπίνγκ για το One belt One road, δηλαδή για το δρόμο του Μεταξιού».

Σημαντικές κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα

«Οι Κινέζοι δεν έρχονταν στην Ελλάδα όχι επειδή δεν ήθελαν, αλλά γιατί εκτιμούσαν ότι εμείς δεν τους θέλουμε. Ήταν μια εκτίμηση που δεν ήταν απόλυτα σωστή, αλλά το εισέπραξαν και από όσα έβλεπαν. Για χρόνια οι πολιτικές μας ήταν εσωτερικά διιστάμενες. Δύο βήματα μπρος και ένα βήμα πίσω. Ενδιαφέρονται να επενδύσουν γιατί τους συμφέρει. Χρειάζονται τη χώρα μας για τη γεωστρατηγική θέση που έχει αναφορικά με τη συνέχιση του δρόμου του μεταξιού και την εξάπλωση της οικονομίας τους στην Ευρώπη. Μας θέλουν σαν έναν κόμβο. Τόσον καιρό δεν είχαν τη βεβαιότητα.

Η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, επίσης στην Ελλάδα σε λίγες μέρες, σημαίνει ότι μπήκαμε σε μια νέα εποχή. Έχουμε περάσει σε μια νέα σοβαρή εποχή με εκατέρωθεν διάθεση συνεργασίας».

Πως είδε όμως την πρόσφατη ιστορία με την Cosco;

«Οι τελευταίες δυσκολίες που εντοπίζονται με την Cosco είναι μεν υπαρκτές αλλά είμαι σίγουρος ότι θα ξεπεραστούν. Το λιμάνι του Πειραιά ενδέχεται να γίνει το λιμάνι της Μεσογείου και ένα από τα τέσσερα μεγάλα λιμάνια του κόσμου. Υπάρχουν μερικά μικρά και κατεστημένα συμφέροντα που φοβούνται το καινούργιο, φοβούνται ότι θα χάσουν. Το θέμα όμως είναι να ανανεωθεί η οικονομία του λιμανιού. Είναι τραγικό να μην έχει ξενοδοχεία ο Πειραιάς, ούτε γίνεται να είναι η κεντρική όψη του Πειραιά, μια μάζα προϊόντων ημικατεστραμένα .

Όπου υπάρχουν κινεζικά συμφέροντα που ενδέχεται να αντιπαρατεθούν με τα συμφέροντα της πόλης, θα τα θέσουμε και θα τα συζητήσουμε. Οι Κινέζοι έχουν και αυτοί τα δικά τους τα συμφέροντα. Ωστόσο δεν πρέπει να είμαστε δέσμιοι μικροσυμφερόντων που μας κρατούν μισό αιώνα πίσω».

Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας- ΗΠΑ καλά κρατεί. Είναι πιθανό να μην εμπλακεί η Ελλάδα σε αυτό το ζήτημα;

«Η παγκοσμιοποίηση δεν επιτρέπει σε κανέναν να μην αναμειχθεί σε κάτι που γίνεται στον κόσμο. Ο,τι γίνεται στον κόσμο ενδιαφέρει τους πάντες και να μη θέλεις να ασχοληθείς είσαι υποχρεωμένος να πάρεις θέση. Ο πόλεμος αυτός κηρύχθηκε από τις ΗΠΑ, καθότι αισθάνθηκαν κάποια στιγμή ότι έχαναν το τρένο του 5G και το τρένο της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι γεγονός ότι η Κίνα, όντας μια χώρα με κεντρικά κατευθυνόμενο οικονομικό σύστημα, έστρεψε έναν τεράστιο αριθμό ερευνητών και ειδικών επιστημόνων στην ανάπτυξη του 5G. Οι Κινέζοι έχουν προχωρήσει πάρα πολύ. Οι Αμερικανοί με άλλο σύστημα οικονομίας, δεν μπόρεσαν να στρέψουν τις δυνάμεις τους προς τα εκεί ώστε να τις αναπτύξουν. Όλα τα σφυριά να χτυπάνε το ίδιο καρφί, έλεγαν οι κομμουνιστές. Αυτό κατόρθωσαν να το κάνουν οι Κινέζοι. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας συμβιβασμός επώδυνος και για τις δύο οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας και στη συνέχεια θα ισορροπήσουν. Ωστόσο, η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ επιθετική. Οι πολιτικές του Προέδρου Τραμπ δημιουργούν διαρκώς κυμματισμούς, αναβρασμούς, αναταράξεις στην οικονομία και στην διεθνή πολιτική. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να τύχει σε μια τέτοια εποχή».

Ερωτηθείς για το αν η Ελλάδα ενδέχεται να εγκαταλείψει την Κίνα υπό την πίεση των ΗΠΑ απαντά: «Ελπίζουμε ότι δεν θα γίνει αυτό, όσο μικροί και ανυπεράσπιστοι και αν είμαστε στις σημερινές επιδιώξεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ελληνική κυβέρνηση που θα κάνει πίσω, πιεζόμενη από τα αμερικανικά συμφέροντα. Ούτε οι Βρετανοί, ούτε οι Γερμανοί το έχουν δεχτεί αυτό. Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον της». 

Την ίδια στιγμή τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να εμβαθύνει στις σχέσεις της με την Κίνα και ο,τι το Επιμελητήριο Ελληνοκινεζικής Οικονομικής Συνεργασίας στηρίζει την κατεύθυνση αυτή με πολλαπλές δράσεις.

Tags:
Ανάπτυξη, επενδύσεις, Κίνα, Ελλάδα, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK