23:07 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, είναι μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αλλά η εκτίμηση της αξίας της -με βάση επενδυτική έρευνα- δεν αποτυπώνει τις προσδοκίες του μουσουλμανικού βασιλείου.

Η διαδικασία της ένταξης της Saudi Aramco στο Χρηματιστήριο άρχισε την Κυριακή (3/11) αλλά, σύμφωνα με επενδυτική έρευνα, ίσως η αξία της να φτάνει μόλις το 1,5 τρισ. δολάρια αντί του στόχου για 2 τρισ. δολάρια.

Κατά την εν λόγω έκθεση, την οποία οι τράπεζες αξιοποιούν για να κάνουν την εκτίμησή τους για την πώληση μετοχών, αποτυπώνει πως ο στόχος των 2 τρισ. δολαρίων που είχε τεθεί από τον Πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, μάλλον είναι ανέφικτος.

Πάντως, σύμφωνα με τους επενδυτές, η ακριβής εκτίμηση για τη Saudi Aramco δεν αναφέρεται και έτσι, για παράδειγμα, η Bank of America έχει κάνει λόγο για 1,2 τρισ. δολάρια στο χειρότερο σενάριο και για 2,2 τρισ. δολάρια στο καλύτερο.

Αυτό είναι ένα σημαντικό χάσμα που θα μπορούσε να ταιριάζει με τις κεφαλαιοποιήσεις της αγοράς των 3 μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας παγκοσμίως - της Exxon Mobil Corp., της Royal Dutch Shell PLC και της Chevron Corp..

Από την πλευρά του, ο Γιασίρ Αλ Ρουμαγιάν, κυβερνήτης του Δημόσιου Ταμείου Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξε πως η εκτίμηση θα αποφασιστεί μόλις κλείσει το βιβλίο προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Σεπτέμβριο, οι πετρελαϊκές υποδομές της Saudi Aramco δέχθηκαν επίθεση από drones, την ευθύνη της οποίας ανέλαβαν οι Χούτι.

Διαβάστε ακόμα:

Οι Χούθι υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν drone κατασκευής ΗΠΑ κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία

Tags:
επενδυτές, χρηματιστήριο, Σαουδική Αραβία, Πετρέλαιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK