22:28 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παρεμβάσει στο «μέτωπο» των ακινήτων δρομολογεί το υπουργείο Οικονομικών, με τα μέτρα που βρίσκονται στα «σκαριά» να προβλέπουν αλλαγές στη φορολογία, αλλά και στις αντικειμενικές αξίες. Στο τραπέζι και το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Σειρά αλλαγών στη φορολογία ακινήτων φέρνει το 2020. 

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που προωθούνται στο «μέτωπο» των ακινήτων είναι τα εξής, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ:

  • Αναστολή του ΦΠΑ για τρία χρόνια

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, όλα τα νεόδμητα ακίνητα με άδεια οικοδομής μέχρι και τα τέλη του 2022 θα πωλούνται χωρίς ΦΠΑ 24%.

Επίσης, το μέτρο της αναστολής της επιβολής του ΦΠΑ θα ισχύσει για όλα τα κτίσματα, των οποίων οι οικοδομικές άδειες εκδόθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και μετά και α) έχουν παραμείνει ημιτελή ή β) έχουν αποπερατωθεί, αλλά δεν έχουν πωληθεί. 

  • «Πάγωμα» του φόρου υπεραξίας

Ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων (ο οποίος επιβαρύνει τους πωλητές ακινήτων) «παγώνει» για ακόμη τρία χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

  • Έκπτωση φόρου για εργασίες ανακαίνισης ακινήτων

Από το επόμενο έτος, οι φορολογούμενοι που θα προχωρούν στην ανακαίνιση, επισκευή ή ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων τους θα κερδίζουν έκπτωση φόρου.Συγκεκριμένα, το 40% της δαπάνης για τις εργασίες (και όχι τα υλικά) θα αφαιρείται από τον φόρο εισοδήματος.

  • Αντικειμενικές αξίες

Με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι τιμές ζώνης θα εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες. Οι υψηλότερες αυξήσεις αναμένονται στις περιοχές, όπου η διαφορά μεταξύ των εμπορικών και των αντικειμενικών τιμών είναι ήδη μεγάλη. Μειώσεις αναμένονται εν τω μεταξύ σε περιοχές, όπου σήμερα οι τιμές κινούνται πάνω από τις εμπορικές αξίες.

Επίσης, αναμένεται επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε 7.000 περιοχές. Με το μέτρο αυτό, αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων σε παραθαλάσσιες περιοχές και νησιά εκτός που βρίσκονται αντικειμενικού συστήματος.

  • «Παράθυρο» για νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με τις προαναγγελίες του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, τον Μάιο του 2020, υπάρχει ενδεχόμενο να προκύψει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, ανοίγοντας τον δρόμο για μείωση του ΕΝΦΙΑ. Δεδομένου του ότι ο ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους θα υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν μια νέα μείωση φόρου μεσοσταθμικά 10%, η οποία θα είναι μεγαλύτερη στις περιοχές στις οποίες θα είναι υψηλότερη αύξηση των αντικειμενικών τιμών.

Σε δύο φάσεις οι αλλαγές 

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τις παρεμβάσεις στη φορολογία των ακινήτων αναμένεται να υλοποιηθεί σε δύο φάσεις: Σε πρώτο στάδιο, αναμένεται η κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την τριετή αναστολή του ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα και το «πάγωμα«» του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και η έκπτωση φόρου 40% για τις εργασίες στα ακίνητα. Η δεύτερη φάση των αλλαγών, που θα κλιμακωθεί τον Μάιο του 2020, προβλέπεται ότι θα αφορά στην αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών - κάτι που θα καθορίσει και το εάν θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος που να επιτρέπει μια νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυθαίρετα: Νέα μόνιμη ρύθμιση εξήγγειλε ο Χατζηδάκης – Τι είπε για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον»

Tags:
Αντικειμενικές αξίες, ΕΝΦΙΑ, φόροι, Φορολογία, ακίνητη περιουσία, ακίνητο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK