14:55 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Cosco είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έδρα της κινεζικής εταιρείας. «Ορόσημο» η έγκριση του νέου master plan, σύμφωνα με τον Ξου Λιρόνγκ.

«Κοινός μας στόχος είναι να κάνουμε το λιμάνι του Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης». Αυτό ήταν το μήνυμα που απέστειλαν από κοινού ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Cosco Ξου Λιρόνγκ. 

Ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο του προγράμματος επαφών του στην Κίνα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, επισκέφθηκε και την έδρα της Cosco στη Σαγκάη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί, άλλωστε, στην επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και στην ομιλία του σε ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 60 Ελλήνων και δεκάδων Κινέζων επιχειρηματιών

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στην έδρα της κινεζικής εταιρείας, ο Ξου Λιρόνγκ, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν επικεφαλής στην επένδυση της εταιρείας στην Ελλάδα, ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την γρήγορη έγκριση του νέου master plan, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ορόσημο για τη μελλοντική συνεργασία των δυο πλευρών.

«Η παρουσία σας στον Πειραιά τον Απρίλιο, μάς έδωσε δύναμη. Σήμερα ο Πειραιάς είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και μέσα στα 10 μεγαλύτερα του κόσμου», τόνισε, συγκεκριμένα σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, παρατήρησε ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή οραματίστηκε και έκανε τα πρώτα βήματα για ην επένδυση, παρά τις αντιδράσεις σχετικά με τη χρησιμότητά της.

«Η ίδια η πραγματικότητα διέψευσε τουλάχιστον τους καλόπιστους επικριτές. Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ένα λιμάνι που υπολειτουργούσε, το κάνατε το μεγαλύτερο στη Μεσόγειο με 3.000 θέσεις εργασίας και πολλές άλλες έμμεσες θέσεις εργασίας που συνδέονται με το λιμάνι», είπε ο πρωθυπουργός.

Υπενθυμίζοντας ότι η επένδυση «υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια βαθιάς οικονομικής κρίσης», τόνισε: «Η εταιρεία σας και η Κίνα πίστεψαν και επένδυσαν στην πατρίδα μου, όταν πολλοί θεωρούσαν ότι οι προοπτικές επένδυσης είναι ανύπαρκτες».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη συμμετοχή του δήμου του Πειραιά, παρουσία του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη, στη διαμόρφωση του master plan. 

«Αποδίδω μεγάλη σημασία στις νέες υποδομές, στα νέα ξενοδοχεία και στην ανάπτυξη του Πειραιά που θα το καταστήσουν κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας στην κρουαζιέρα», ανέφερε, ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επεσήμανε, πάντως, ότι «το συμπληρωματικό σχέδιο για την επέκταση του λιμανιού είναι σχήμα υπό συζήτηση και η κυβέρνηση επί της αρχής είναι θετική, υπό την προϋπόθεση να πείσουμε την τοπική κοινωνία ότι η συμφωνία θα είναι προς όφελος της και δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον».

«Tο master plan μάς διασφαλίζει ότι ο Πειραιάς μπορεί να γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης»

«Έχουμε στόχο να κάνουμε τον Πειραιά το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης και το master plan μάς διασφαλίζει ότι θα το πετύχουμε. Θέλουμε να κάνουμε τον Πειραιά διαμετακομιστικό κέντρο του κόσμου στο μοντέλο της Σιγκαπούρης», διεμήνυσε ο πρόεδρος της Cosco.

Ο Ξου Λιρόνγκ δεσμεύτηκε, μάλιστα, πως «όλα θα συμβάλουν στην οικονομική ευημερία της τοπικής κοινωνίας και θα τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους νόμους και προστατεύοντας το περιβάλλον».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «επί της ουσίας δεν υπάρχουν στην Ελλάδα ουσιαστικές αντιρρήσεις για αυτή την επένδυση και αυτή είναι σημαντική κατάκτηση»

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι «μπορούμε να προσθέσουμε και μια διάσταση πολιτισμού στην επένδυση», προσθέτοντας ότι ένα παλιό σιλό στον Πειραιά  μπορεί να μετατραπεί σε μουσείο ενάλιων αρχαιοτήτων όπου θα υπάρχει και χώρος με κινεζικά εκθέματα, όπως για παράδειγμα σπουδαία πλοία προηγούμενων αιώνων.

«Σε κάποια εποχή η Κίνα έφτιαχνε τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο και εξερευνούσε τον κόσμο έτσι όπως τον γνωρίζαμε. Τώρα, έξι αιώνες μετά, φτιάχνει ξανά τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο. Εύχομαι όλο και περισσότερα να φορτώνουν και να ξεφορτώνουν στον Πειραιά», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ελληνοκινεζική συνεργασία: «Η Ελλάδα να μην εγκαταλείψει την Κίνα υπό την πίεση των ΗΠΑ»

Tags:
επενδύσεις, Κίνα, Πειραιάς, Cosco, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK