06:43 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι 8 βελτιωτικές ρυθμίσεις-αλλαγές που έρχονται για τους δικαιούχους του θεσμικού πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Ξεκινάει σήμερα η συζήτηση στη Βουλή η συζήτηση για τις βελτιωτικές ρυθμίσεις που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Οι βελτιωτικές ρυθμίσεις αφορούν τόσο τις νέες αιτήσεις όσο και αυτές που έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε αναλυτικά σε όσα αλλάζουν για τους δικαιούχους:

  1. Όσοι διαμένουν σε μισθωμένο ή παραχωρημένο ακίνητο εκτός της Περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία τους, έχουν πλέον δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση. Αφορά κυρίως όσους διαμένουν σε άλλη πόλη, δηλαδή έχουν μετατεθεί εξαιτίας της εργασίας τους, όπως π.χ. αστυνομικοί, στρατιωτικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, τελωνειακοί, ιατροί, νοσηλευτές, δάσκαλοι, καθηγητές κλπ.
  2. Δίνεται η δυνατότητα προστασίας ολόκληρης της κατοικίας με αίτηση μόνο του ενός συνιδιοκτήτη, στην περίπτωση άνω του ενός ιδιοκτητών.
  3. Σε περίπτωση διάστασης, ο ενας εκ των δύο του ζευγαριού μπορεί να υποβάλλει αίτηση χωρίς τη συνυπογραφή του άλλου.
  4. Προβλέπεται διάταξη ώστε να δικαιούνται της Κρατικής Επιδότησης όλοι οι συνιδιοκτήτες που αιτούνται της προστασίας της 1ης κατοικίας. Αυτό διευκολύνει περιπτώσεις που ένα δάνειο εμπλέκει ως συνοφειλέτες περισσότερα του ενός άτομα.
  5. Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας σε περιπτώσεις ηλικιωμένων οφειλετών που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να ωφεληθούν από τη ρύθμιση των δόσεων σε βάθος 25ετίας. Κι αυτό γιατί αν ένας οφειλέτης είναι 70 ετών, λάμβανε ρύθμιση 10ετίας, αφού σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές τραπεζικές οδηγίες, δεν παρέχεται ρύθμιση άνω του 80ου έτους. Πλέον μπορεί να ενταχθεί ένας νέος  σε ηλικία εγγυητής, , έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η 25ετία, που είναι το μέγιστο που παρέχει ο Νόμος.
  6. Όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων (ανώνυμες εταιρείες που νόμιμα παρέχουν δάνεια), μπορούν να ρυθμίζουν τις οφειλές τους και να προστατεύουν την πρώτη κατοικία τους, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπως και να ρυθμίζουν τα δάνειά τους που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείες απόκτησης ή/και διαχείρισης απαιτήσεων (funds / servicers).
  7. Εάν χρειαστεί κάποια αίτηση να επανυποβληθεί λόγω ελλείψεων ή σφαλμάτων διατηρείται η προστασία της 1ης κατοικίας στο μεσοδιάστημα που μεσολαβεί μέχρι την επανυποβολή. Αυτό διευκολύνει τους οφειλέτες που προσήλθαν στην πλατφόρμα, ωστόσο προέβησαν εξ αμελείας σε σφάλματα (π.χ. καταχώρησης πληροφοριών ή δικαιολογητικών).
  8. Εφόσον οι πολίτες επιθυμούν να αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την ετοιμασία της αίτησής τους, μπορούν πλέον να το πράξουν, με χρηματοδότηση της αμοιβής του δικηγόρου, από την τράπεζα που έχει την 1η υποθήκη της κύριας κατοικίας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρώτη κατοικία: Οδηγός για τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής αίτησης

 

Tags:
Νομοσχέδιο, Βουλή, προστασία, πρώτη κατοικία, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK