ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συνομιλίες για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών βρίσκονται τραπεζικά ιδρύματα της ΕΕ, με σκοπό να ανταγωνιστούν την Visa και την Mastercard, αλλά και τεχνολογικούς «γίγαντες» των ΗΠΑ.

Τις δυνάμεις τους ενώνουν περίπου είκοσι ευρωπαϊκές τράπεζες για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών, με σκοπό να ανταγωνιστούν τις ευρέως διαδεδομένες Visa και Mastercard, όπως επίσης και «μονοπώλια» της τεχνολογίας, όπως είναι η Google και η PayPal.

Τα σχέδια αυτά επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι από τραπεζικά ιδρύματα και τις κυβερνήσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη διάρκεια συνεδρίου που διοργάνωσε χθες το Revue Banque.

Η Πρωτοβουλία για το Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληρωμών (PEPSI) έχει στόχο να διαχειρίζεται όλες τις μορφές ηλεκτρονικών πληρωμών.

Σύμφωνα με το TV5Monde, τραπεζικά ιδρύματα της Ευρώπης εξετάζουν εδώ και μήνες τη δημιουργία ενός τέτοιου αμιγώς ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών. 

Όπως σημείωσε, μάλιστα, ο Κάρλο Μποβέρο από την BNP Paribas, βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες, με τη συμμετοχή μιας σειράς από τράπεζες από ολόκληρη την Ευρώπη. 

Τραπεζική πηγή από τη Γαλλία, την οποία επικαλείται το «Brussels Times», επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία ξεκίνησε όχι τόσο «ως τεχνική, αλλά ως πολιτική», παραπέμποντας στην κυρίαρχη θέση που κατέχουν η Visa και η Mastercard στην Ευρώπη.

Πέρα από τις αμερικανικές εταιρείες καρτών πληρωμών, οι ευρωπαϊκές τράπεζες αναζητούν επίσης μια εναλλακτική και απέναντι στους τεχνολογικούς «κολοσσούς» των ΗΠΑ και της Κίνας, όπως είναι η Google και η Alipay.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν λανσάρει το δικό τους σύστημα πληρωμών, ονόματι «MIR», ήδη από τον Απρίλιο του 2015, μετά την άρνηση από μέρους της Visa και της Mastercard να παρέχουν υπηρεσίες σε κάποιες ρωσικές τράπεζες, στον απόηχο των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προμήθειες σε τράπεζες και ATM: Γιατί δεν αρκεί το «πάγωμα» - Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρώπη

Σχέδιο «Ηρακλής»: Η… ροπαλιά του ΤΧΣ στα κόκκινα δάνεια

Tags:
τράπεζες, Ευρώπη, ΗΠΑ, Mastercard, Visa
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK