17:53 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Χαρακτηρίζει κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας τις επενδύσεις που εκτιμά ότι θα αυξηθούν καθώς βελτιώνεται η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Βελτιωμένες προοπτικές της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του χρέους, νέα μεταρρυθμιστική δυναμική καθώς και ευνοϊκές βραχυπρόθεσμες προοπτικές «βλέπει» για την ελληνική οικονομία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD).

Στην έκθεσή της προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος και 2,4% το 2019 έναντι 1,5% στο πρώτο εξάμηνο του 2019.  

Χαρακτηρίζει κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας τις επενδύσεις που εκτιμά ότι θα αυξηθούν καθώς βελτιώνεται η υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Υπογραμμίζει ότι παραμένουν εξαιρετικά μεγάλα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ωστόσο παρατηρεί ότι αναμένεται να μειωθούν σταδιακά, προσδοκία που στηρίζεται στην έγκριση τον Οκτώβριο του νέου σχήματος προστασίας στοιχείων ενεργητικού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Προβλέπει βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη προβλέπεται στο 2,0% το 2019 και το 2,4% το 2020, προειδοποιεί όμως ότι η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένων του ρυθμού μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καθώς και της ικανότητας της κυβέρνησης να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.

Έντονη υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο α’ εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με την έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης στις περιοχές της EBRD υποχώρησε έντονα στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και διαμορφώθηκε στο 2,1% από 3,4% το 2018 και 3,8% το 2017.

Αποδίδει την επιβράδυνση αυτή στη συνεχιζόμενη εξασθένηση της τουρκικής οικονομίας, την επιβράδυνση της ρωσικής οικονομίας και τη βραδύτερη ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και της παγκόσμιας οικονομίας.

Η EBRD προβλέπει ανάκαμψη της ανάπτυξης στο 2,9% το 2020, με βασικούς μοχλούς τις ισχυρότερες επιδόσεις της Τουρκίας και της Ρωσίας, ενώ αναμένει σταθερή ανάπτυξη στην περιοχή της Νότιας και της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτει η EBRD.

Tags:
Μεταρρυθμίσεις, κόκκινα δάνεια, ελληνική οικονομία, οικονομία, Ανάπτυξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK