09:00 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ανάπτυξη της τάξης του 1,8% για το 2019 προβλέπει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα θα πιάσει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους,

Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις φθινοπωρινές οικονομικές προβλέψεις που έδωσε σήμεα στη δημοσιότητα. 

«Η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνθηκε το πρώτο μισό του έτους αλλά αναμένεται να παραμείνει ανθεκτική έναντι των δυσκολιών από το πιο αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον», τονίζει η Κομισιόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα αναμένεται «να επιτύχει τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ την ίδια στιγμή θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών της».

Όπως σημειώνει, ακόμη, «η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ μειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2019 σε 1,5%», ενώ για το σύνολο του 2019 αναμένει ανάπτυξη 1,8%. Η ανάπτυξη αναμένεται να επιταχυνθεί στο 2,3% το 2020, ενώ το 2021 προβλέπεται ότι θα αγγίξει το 2%.

Παράλληλα, όσον αφορά στo συνολικό ισοζύγιο προϋπολογισμού της Ελλάδας, η Κομισιόν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, επισημαίνει πως προβλέπεται να επιτύχει ένα «πλεόνασμα - ρεκόρ της τάξης του 1,3% του ΑΕΠ το 2019», το οποίο μάλιστα θα σηματοδοτήσει την τέταρτη συνεχή χρονιά πλεονάσματος. 

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν, η πρόβλεψη για το 2020 ενσωματώνει τις «σχεδιαζόμενες περικοπές στους στρεβλωτικούς φόρους και μια περιορισμένη αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα που αφορούν τις οικογένειες».  

Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, «η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος το 2020 και το 2021»,

Ακόμη, η πρόβλεψη για τη δημοσιονομική προοπτική αντανακλά, όπως σημειώνεται, «την πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου για την συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2016 και τη δέσμευση των αρχών να αντισταθμίσουν τον πιθανό δημοσιονομικό αντίκτυπο της νομοθεσίας που ακολούθησε μέσα στα συμφωνημένα όρια δαπανών του υπουργείου Εργασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός: Τι προβλέπει για ανάπτυξη, πλεόνασμα και ελαφρύνσεις

ΔΝΤ: Κατεβάζει τον πήχη για την ανάπτυξη της Ελλάδας, καμπανάκι για την Ευρωζώνη

Tags:
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, οικονομία, Ανάπτυξη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK