08:20 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για πρώτη φορά από το 2008, το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το ιταλικό 10ετές ομόλογο.

Κάτω του ιταλικού κινήθηκε - για πρώτη φορά από το 2008 - το επιτόκιο του ελληνικού κρατικού ομολόγου, 10ετούς διάρκειας, κάτι το οποίο αντικατοπτρίζει το ευοίωνο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές για την ελληνική οικονομία.

Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας διαμορφώθηκε την Πέμπτη στο 1,238%, μειωμένο κατά 1 μονάδα βάσης. Την ίδια ώρα, το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά επίσης 1 μονάδα βάσης και περιορίστηκε στο 0,426%.

Από την πλευρά του, το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύθηκε κατά 0,5 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο 1,255% - υψηλότερα δηλαδή, από το αντίστοιχο της Ελλάδας.

Όσον αφορά το 5ετές ομόλογο της Ιταλίας, το επιτόκιο καθορίστηκε την Πέμπτη στο 0,472%, και πάλι κάτω του αντίστοιχου επιτοκίου του ελληνικού 5ετούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα 10ετή spreads της Ελλάδας - δηλαδή η απόκλιση των επιτοκίων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού ομολόγου - περιορίστηκε στις 147 μονάδες βάσης.

Από την πλευρά τους, τα 10ετή spreads της Ιταλίας ανήλθαν στις 148 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα εκ νέου τα ελληνικά spreads να βρίσκονται σε καλύτερη θέση έναντι των ιταλικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα τυγχάνει καλύτερης επίδοσης έναντι της Ιταλίας για πρώτη φορά από το 2008, δηλαδή έπειτα από 11 ολόκληρα χρόνια.

Υπενθυμίζεται μάλιστα, ότι στις τελευταίες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου, το επιτόκιο έχει διαμορφωθεί κάτω του 0%, κινούμενο σε αρνητικά επίπεδα. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα ανέρχεται στο… μηδέν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε ξανά το ελληνικό δημόσιο

Tags:
Ιταλία, ελληνική οικονομία, έκδοση ομολόγων, έκδοση, Ομόλογα, ομόλογο, Επιτόκια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK