ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

«Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιος έλεγχος σε τράπεζες» σχολιάζουν ανώτατες τραπεζικές πηγές μιλώντας στο Sputnik, για την πρώτη φορά που η Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε έφοδο στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών.

Το πρωί της Πέμπτης στις 09.00 εμφανίστηκαν τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στα κεντρικά γραφεία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank), της Attica Bank και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ). Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, που μίλησαν στο Sputnik, «έχει μεγάλη και ιδιαίτερη σημασία ότι πήγαν και στην Ένωση Τραπεζών». Την ίδια στιγμή, η γενική γραμματέας της ΕΕΤ, Χαρούλα Απαλαγάκη, επιμένει, από το πρωί, στο «ουδέν σχόλιο».

«Δεν ήταν οικονομολόγοι, ήταν νομικοί με εμπειρία στο ηλεκτρονικό έγκλημα»

Συνολικά, 120 υπάλληλοι επιστρατεύτηκαν σήμερα, χωρισμένοι σε 10μελή κλιμάκια και εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών. Επί σχεδόν 8 ώρες, πραγματοποιούσαν ελέγχους, ξεκινώντας από προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους, ενώ συνέχισαν το «ενδελεχές ψάξιμο» στα γραφεία πολλών υψηλόβαθμων στελεχών.

«Με έμφαση στο ζήτημα των χρεώσεων και των προμηθειών, η έφοδος έγινε προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπήρξαν εναρμονισμένες πρακτικές μεταξύ των τραπεζών. Ζητήθηκαν έγγραφα, έγινε αντιγραφή περιεχομένου από σκληρούς δίσκους, άνοιξαν συρτάρια, διάβασαν ακόμη και προσωπικές σημειώσεις», όπως λένε χαρακτηριστικά. 

Και προσθέτουν: «Τα κλιμάκια δεν αποτελούνταν από οικονομολόγους. Στην πλειοψηφία τους ήταν πολύπειροι νομικοί, με εμπειρία στο ηλεκτρονικό έγκλημα».

«Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιος έλεγχος σε τράπεζες»

Για πρωτοφανή έλεγχο, με σκοπό να διερευνηθεί πιθανή ύποπτη παράλληλη συμπεριφορά των τραπεζών, σε ό,τι αφορά το ζήτημα των χρεώσεων και προμηθειών, κάνουν λόγο οι τραπεζικές πηγές.

Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα αυτό, είχε γίνει σύσκεψη με κορυφαία τραπεζικά στελέχη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 24 Οκτωβρίου, κατά την οποία οι τράπεζες είχαν δεσμευθεί να μειώσουν τις τελευταίες υπέρογκες αυξήσεις στις προμήθειες, τόσο για συναλλαγές στην ίδια την τράπεζα του καταθέτη ή δανειολήπτη, όσο και για τις συναλλαγές από τη μία τράπεζα στην άλλη. «Πλην, όμως, τα μηνύματα που έφταναν στα υπουργικά γραφεία, αλλά και οι εκατοντάδες καταγγελίες πολιτών, έδειχναν ότι οι υποσχέσεις, είτε δεν κρατήθηκαν, είτε κράτησαν λίγες μόνον ημέρες. Υπήρχε η έντονη υποψία ότι κάποιες τράπεζες είχαν μεταξύ τους συνάψει άτυπη συμφωνία για ίδιες χρεώσεις, γεγονός που - αν διαπιστωθεί από τους σημερινούς ελέγχους - θα επισύρει βαρύτατα πρόστιμα. Δεν έχει γίνει ποτέ ξανά τέτοιος έλεγχος», σχολιάζουν οι τραπεζικές πηγές.

«Εάν εντοπιστεί από την Επιτροπή, ηλεκτρονική αλληλογραφία που να αποδεικνύει συνεννόηση μεταξύ των τραπεζών για τις νέες χρεώσεις, θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις», καταλήγουν.

Θυμίζουμε, ότι η Eπιτροπή Ανταγωνισμού λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια, με στόχο τη διατήρηση ή αποκατάσταση της υγιούς ανταγωνιστικής δομής της αγοράς και την προστασία των συμφερόντων του καταναλωτή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Προμήθειες σε τράπεζες και ATM: Γιατί δεν αρκεί το «πάγωμα» - Τι συμβαίνει σε Ελλάδα και Ευρώπη

Νέες τραπεζικές χρεώσεις: Καταγγελίες από τους καταναλωτές - Ξαφνιασμένοι οι τραπεζοϋπάλληλοι

Tags:
Ελληνική Ένωση Τραπεζών, τράπεζες, Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK