17:28 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εμφανίστηκε αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των δασμών στην Κίνα, παρά την επικείμενη υπογραφή της «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο χαλάρωσης των δασμών στην Κίνα εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οδηγώντας σε πτώση τους δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Εν όψει της υπογραφής της «Πρώτης Φάσης» της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η κινεζική κυβέρνηση προσέβλεπε σε άρση του τελευταίου γύρου των αμερικανικών μέτρων, τα οποία αφορούσαν την αύξηση των δασμών κατά 25% σε κινεζικές εισαγωγές, αξίας 200 δισ. δολαρίων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ δεν φαίνεται να συναινεί σε κάτι τέτοιο, όπως δήλωσε ο ίδιος την Παρασκευή, μιλώντας σε δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Η στάση αυτή, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε απογοήτευση στις διεθνείς αγορές, με τους δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να λαμβάνουν την κατιούσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Πρώτη Φάση» προβλέπει τη δέσμευση του Πεκίνου για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, αξίας 50 δισ. δολαρίων, σε βάθος διετίας, όπως και τη δέσμευση για το «άνοιγμα» του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων.

Ως αντάλλαγμα, η Κίνα προσδοκά την άρση δασμών της τάξης του 25% σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων (σ.σ. αυτά προβλέπει ο τελευταίος γύρος των αμερικανικών δασμών).

Πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Politico», η ακύρωση των αμερικανικών δασμών δεν περιλαμβάνεται στο αμερικανο-κινεζικό κείμενο της «Πρώτης Φάσης».

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να υπογράψει την προσωρινή συμφωνία στην Αϊόβα, βάζοντας τέλος στην μακρά εμπορική διαμάχη με το Πεκίνο.

Tags:
Εμπορικός πόλεμος, εμπορικές σχέσεις, εμπορική συμφωνία, Κίνα, ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK