ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Brexit (89)
0 0 0
Βρείτε μας

Το επικείμενο Brexit οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Moody's, την Παρασκευή (8/11), να υποβαθμίσει σε αρνητική την προοπτική της βρετανικής οικονομίας.

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου φαίνεται να παρουσιάζει τριγμούς λόγω της επικείμενης εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ο οίκος αξιολόγησης Moody's αποφάσισε να μειώσει σε αρνητική την προοπτική της βρετανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, «Η υπηρεσία Moody's Investors Service έχει μεταβάλει, σήμερα (σ.σ. χθες), τις προοπτικές αξιολόγησης για την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σε αρνητικές από σταθερές [...] Η μεταβολή των προοπτικών στο αρνητικό από σταθερό οφείλεται σε δύο παράγοντες: Πρώτον, οι βρετανικοί θεσμοί αποδυναμώθηκαν καθώς αγωνίστηκαν για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος των πολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με τη δημοσιονομική πολιτική. Δεύτερον, η οικονομική και φορολογική ισχύς του Ηνωμένου Βασιλείου είναι πιθανό να είναι ασθενέστερη και να είναι πιο ευάλωτη σε κραδασμούς από ό,τι είχε προηγουμένως θεωρηθεί».

Παρ' όλα αυτά, ο οίκος αξιολόγησης Moody's δεν υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και τη διατηρεί στο Aa2. Μάλιστα, η αιτιολόγηση της εν λόγω απόφασης έχει ως εξής: «Οι παράγοντες που υποστηρίζουν την επιβεβαίωση της βρετανικής διαβάθμισης σε Aa2 περιλαμβάνουν τη σημαντική ισχύ της οικονομίας, η οποία είναι συνάρτηση του μεγάλου μεγέθους, της διαφοροποίησης και της ευελιξίας της. Η κυβέρνηση, επίσης, έχει πολύ χαμηλούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Ενώ τα θεσμικά όργανα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αποδυναμωθεί, εν μέρει λόγω των σοβαρών προκλήσεων που προκαλεί το Brexit, παραμένουν ισχυρά σε σύγκριση με το πλαίσιο νομισματικής πολιτικής και οι ρυθμίσεις της Κεντρικής Τράπεζας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές».

Υπενθυμίζεται ότι, το 2016, η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφοφόρων που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για το Brexit, τάχθηκαν υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντούτοις, αυτό προγραμματίζεται να συμβεί στις 31 Ιανουαρίου 2020 ύστερα από σχετικό αίτημα του Μπόρις Τζόνσον.

Διαβάστε ακόμα:

Moody’s για χρέος: Βελτίωση της βιωσιμότητας μετά την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ

Θέμα:
Brexit (89)
Tags:
οίκος αξιολόγησης, Ηνωμένο Βασίλειο, Brexit, Moody's
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK