21:31 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε τροχιά αναβάθμισης κινείται το αξιόχρεο της Ελλάδας από τους μεγάλους Οίκους Αξιολόγησης, Standard & Poor's (S&P), Moody's, Fitch και DBRS.

Μειωμένη είναι η απόσταση που πρέπει να καλύψει η Ελλάδα για να ανακτήσει τη θετική αξιολόγηση από τους Οίκους και τα ομόλογα της χώρας να αποκτήσουν επενδυτική διαβάθμιση ανάλογη με αυτή των χωρών της Ευρωζώνης.

Η επενδυτική διαβάθμιση των ελληνικών ομολόγων από τους Οίκους Αξιολόγησης αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν να αγοράζονται από την ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης «QE» που άρχισε ξανά από την 1η Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι για την ΕΤΚ αρκεί τα ελληνικά ομόλογα να είναι σε επενδυτική διαβάθμιση, με βάση την αξιολόγηση από έναν από τους τέσσερις διεθνείς Οίκους, ήτοι τους: Standard & Poor's (S&P), Moody's, Fitch και DBRS.

Σήμερα, η αξιολόγηση της Ελλάδας απέχει τρεις βαθμίδες από την επενδυτική διαβάθμιση (από τους οίκους S&P, DBRS και Fitch­ και τέσσερις βαθμίδες (από τον οίκο Moody's), όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard & Poor’s (S&P) προχώρησε χτες σε αναβάθμιση της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη ανάκαμψης της οικονομίας και θετικού momentum της Ελλάδας.

Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μέσα στους επόμενους 18 μήνες είναι δύσκολη αλλά εφικτή, υποστήριξε ο επικεφαλής από τον Fitch για τις αξιολογήσεις χωρών της δυτικής Ευρώπης, Michele Napolitano, μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Οι οίκοι Standard & Poor’s και DBRS έχουν προαναγγείλει ως πιθανή μία περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας, αξιολογώντας θετικά τις προοπτικές για το αξιόχρεό της.

Στις 25 Οκτωβρίου, ο οίκος Standard & Poor’s είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ- από Β+ και είχε αναφέρει ότι είναι πιθανόν να προχωρήσει σε νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες. Προϋπόθεση που έθεσε είναι η κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, αλλά και η μείωση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών.

Την 1η Νοεμβρίου, ο Οίκος DBRS διατήρησε την αξιολόγηση της Ελλάδας σε στη βαθμίδα ΒΒ (χαμηλή), αλλά αναβάθμισε την προοπτική σε θετική από σταθερή.

Εκτός από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση της κατάστασης των τραπεζών, ο καναδικός Οίκος έθεσε ως προϋπόθεση για αναβάθμιση την ενίσχυση της πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές και την τήρηση των όρων της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Στις 2 Αυγούστου, ο Οίκος Fitch διατήρησε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ- με σταθερή προοπτική, σημειώνοντας πως αναμένει την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος καθώς είχαν μόλις διεξαχθεί οι εκλογές, αν και εκτίμησε ότι η ατζέντα της νέας κυβέρνησης «μπορεί να υποστηρίξει περαιτέρω την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Στις 28 Αυγούστου, ο Οίκος Moody's δεν άλλαξε την αξιολόγηση για την Ελλάδα την οποία είχε αναβαθμίσει σε Β1 σταθερό με σταθερή προοπτική, τον Μάρτιο. Τον Αύγουστο, ο Moody's σημείωσε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις για να ενισχυθούν οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι απαιτούνται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και για ένα πιο φιλικό στην ανάπτυξη φορολογικό σύστημα. Στις 30 Οκτωβρίου, ο Moody's χαρακτήρισε θετική για το αξιόχρεο της Ελλάδας την πρόωρη αποπληρωμή μέρους του ΔΝΤ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο οίκος Moody's υποβάθμισε σε αρνητική την προοπτική της βρετανικής οικονομίας λόγω Brexit

Η Moody’s υποβάθμισε την τουρκική οικονομία

Tags:
DBRS, Fitch, Moody's, Standard & Poor's, οίκος αξιολόγησης, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK