19:07 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το δίκτυο αγωγών μήκους 4.000 χιλιομέτρων, ικανό να μεταφέρει μέχρι και 61 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, συμπεριλαμβανομένων 38 δισ. για εξαγωγή στην Κίνα, συνιστά σημαντική παράμετρο στην αυξανόμενη στρατηγική σχέση Ρωσίας και Κίνας.

Μια επίσημη τελετή για την έναρξη λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου «Power of Siberia» θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκενγκ Σουάνγκ.

«Πρόκειται για μέρος του στρατηγικού σχεδίου συνεργασίας Ρωσίας-Κίνας στον ενεργειακό τομέα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την εμβάθυνση της συνολικής μας συνεργασίας. Χάρη στις προσπάθειες των δύο χωρών, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός και η πρώτη παραγγελία πρώτου φυσικού αερίου θα ξεκινήσει να παραδίδεται τον Δεκέμβριο. Σε σχέση με αυτό, θα πραγματοποιηθεί μια τελετή αφιερωμένη στην ολοκλήρωση του έργου», δήλωσε ο εκπρόσωπος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στην διάρκεια ενημέρωσης την Τρίτη.

Ο Γκενγκ υποσχέθηκε ότι θα δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μια μέρα νωρίτερα, ο Γιούρι Ουσακόφ, σύμβουλος του Ρώσου προέδρου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, θα συμμετάσχουν σε κοινή τηλεδιάσκεψη τον επόμενο μήνα για την έναρξη του αγωγού.

Πέντε χρόνια, έργο 18 δισ. δολαρίων +

Τον Μάιο του 2014, ο ρωσικός γίγαντας Gazprom και η China National Petroleum Corporation υπέγραψαν συμφωνία με στόχο την δημιουργία ενός σημαντικού νέου αγωγού για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη βορειοανατολική Κίνα. Η τριετής συμφωνία προβλέπει την ετήσια προμήθεια περίπου 38 δισ. κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου στον ασιατικό βιομηχανικό γίγαντα. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, ο αγωγός θα μπορεί επίσης να μεταφέρει δεκάδες δισ. κυβικά μέτρα στην εγχώρια ρωσική αγορά στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

​Ο αγωγός θα παραδώσει φυσικό αέριο από δυο πεδία της Σιβηρίας: το Chayandinsky στην Yakutia και το Kovyaktinsky στην περιοχή Irkutsk (το τελευταίο αναμένεται να ενεργοποιηθεί το 2021). 

Το κόστος του έργου περιλαμβάνει επένδυση ύψους περίπου 12 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του ίδιου του αγωγού και ακόμη 6,7 δισ. για επενδύσεις στην παραγωγή φυσικού αερίου.

Νωρίτερα φέτος, η Gazprom ανακοίνωσε τα φιλόδοξα σχέδια της για να καλύψει πάνω από το ένα τέταρτο των εισαγωγών φυσικού αερίου της Κίνας έως το 2035, εν μέσω της αυξανόμενης ζήτησης για καθαρή ενέργεια από το Πεκίνο.

Το αέριο άρχισε να εισάγεται στο δίκτυο «Power of Siberia» στα τέλη Οκτωβρίου. Η εταιρεία αναμένει ότι ο αγωγός θα φτάσει την προβλεπόμενη εξαγωγική ικανότητα ύψους 38 δισ. κυβικών μέτρων μέχρι το 2025.

Ο αγωγός «Power of Siberia» είναι ένα από τα πολλά μεγάλα έργα που αποδεικνύουν την αυξανόμενη πολιτική, οικονομική και στρατηγική σχέση μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Ο πρώτος ρωσικός πλωτός πυρηνικός σταθμός έφτασε στον Αρκτικό Ωκεανό

Tags:
Μόσχα, Πεκίνο, Σι Τζινπίνγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν, Κίνα, Ρωσία, φυσικό αέριο, ενέργεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK