16:45 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τις προϋποθέσεις για «Χρυσή Βίζα» και όσα πρέπει να επενδύσεις πολίτης τρίτης χώρας για να λάβει άδεια εισόδου και διαμονής στην Ελλάδα, περιγράφει σχετική υπουργική απόφαση.

Τα δικαιολογητικά, τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη «Χρυσή Βίζα» (Golden Visa) περιλαμβάνει η κοινή υπουργική απόφαση 46440/19/2019 που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η «Χρυσή Βίζα» σε πολίτες τρίτων χωρών για επενδύσεις σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση προβλέπεται βάσει του νόμου 4251/2014.

Η υπουργική απόφαση αφορά στις περιπτώσεις χορήγησης βίζα για «επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση», χορήγηση άδειας διαμονής για «επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση» κι ορισμένες άλλες «Ειδικές Περιπτώσεις».

Σύμφωνα με την απόφαση, για τη χορήγηση 5ετούς άδειας διαμονής σε οποίον πραγματοποιεί άυλη επένδυση, θα πρέπει εκτός από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, να έχει και πρόσφατη πιστοποίηση από τη διεύθυνση Κεφαλαίων Εξωτερικού του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που να μην είναι προγενέστερη του διμήνου.

Οι προϋποθέσεις για τη «Χρυσή Βίζα»

Αναλυτικά, ο πολίτης τρίτης χώρας για να λάβει «Χρυσή Βίζα» ή αλλιώς «Golden Visa» έχει τις εξής επιλογές για επένδυση:

  • Εισφορά κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε εταιρεία που έχει έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή απόκτηση ομολόγων σε έκδοση ομολογιακού δανείου.
  • Εισφορά κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά στην Ελλάδα, για την απόκτηση μετοχών σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
  • Εισφορά κεφαλαίου, ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε Εταιρεία Κεφαλαίου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ) για μετοχές ή σε Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) για απόκτηση μεριδίου. Προϋπόθεση είναι οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) να έχουν σκοπό να επενδύουν αποκλειστικά σε επιχειρήσεις με έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα.
  • Αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, με αξία κτήσης ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ και υπολειπόμενη διάρκεια από τη στιγμή της αγοράς τουλάχιστον 3 έτη. Η αγορά πρέπει να γίνει μέσω πιστωτικού ιδρύματος που βρίσκεται στην Ελλάδα.
  • Προθεσμιακή κατάθεση, ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ, σε ελληνική τράπεζα με τουλάχιστον ετησία διάρκεια και με πάγια εντολή ανανέωσης.
  • Αγορά μετοχών, εταιρικών ομολόγων ή ομολόγων του Ελληνικού, με αξία κτήσης ύψους τουλάχιστον 800.000 ευρώ τα οποία διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή με πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.
  • Αγορά μεριδίων, με αξία κτήσης ύψους τουλάχιστον 400.000 σε αμοιβαίο κεφάλαιο που έχει στόχο να επενδύσει αποκλειστικά σε μετοχές, εταιρικά ομόλογα ή και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή με πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.
  • Αγορά μεριδίων ή μετοχών, με αξία κτήσης ύψους τουλάχιστον 400.000 σε Οργανισμό Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ) ο οποίος έχει συσταθεί στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της ΕΕ και έχει σκοπό να επενδύει αποκλειστικά σε ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Η ελάχιστη αξία επένδυσης για αγορά ακινήτου έχει οριστεί σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Τι ισχύει για «Χρυσή Βίζα» και νομικά πρόσωπα

Εάν η επένδυση γίνει από νομικό πρόσωπο, «Χρυσή Βίζα» μπορούν να λάβουν πολίτες τρίτων χωρών ως εξής:

  • Για επένδυση τουλάχιστον 400.000 ευρώ από ημεδαπό νομικό πρόσωπο, επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα σε πολίτη τρίτης χώρας που κατέχει το σύνολο των εταιρικών του μεριδίων. Αυτό πρέπει να διαπιστώνεται από τη νομική μορφή και τον τύπο των εταιρικών μεριδίων.
  • Για επένδυση από αλλοδαπό νομικό πρόσωπο, επιτρέπεται η είσοδος και διαμονή στην Ελλάδα μέχρι τριών πολιτών από τρίτες χώρες που είναι μέτοχοι ή στελέχη του νομικού προσώπου.

Για την τελευταία περίπτωση, ο ανώτατος αριθμός «Golden Visa» υπολογίζεται ανάλογα με το ύψος της επένδυσης που πραγματοποίησε το νομικό πρόσωπο. Για επένδυση 800.000 ευρώ δίνεται μία «Χρυσή Βίζα», για 1,6 εκατ. ευρώ δίνονται δύο άδειες και 2,4 εκατ. ευρώ πραγματοποίησε τρεις άδειες. Τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται σε 1,6 εκατ. ευρώ, 3,2 εκατ. ευρώ και 4,8 εκατ. ευρώ για 1, 2 ή 3 άδειες αντίστοιχα σε περίπτωση αγοράς μετοχών, εταιρικών ομόλογων ή και ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου τα οποία διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενες αγορές ή με πολυμερείς μηχανισμούς διαπραγμάτευσης στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι απαντά η Destiny Επενδυτική του Παπαευαγγέλου για τη «Χρυσή Βίζα»

New York Times: Η χρυσή βίζα φέρνει έκρηξη επενδύσεων στην Αθήνα

«Golden Visa»: Αλλαγές προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης από την Κίνα

Tags:
άδεια διαμονής, επενδύσεις, χρυσή βίζα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK