02:21 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Τα 9 βήματα που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας περιέγραψε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Μεταξύ αυτών και η αποπληρωμή του χρέους στο ΔΝΤ.

Στα εννέα βήματα - προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα προκειμένου να γίνει δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας από το βήμα του 4ου Thessaloniki Summit που πραγματοποιείται υπό τη διοργάνωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ).

Το πρώτο βήμα είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης με αύξηση της ποσότητας του εθνικά παραγόμενου προϊόντος με παράλληλη βελτίωση της ποιότητας, της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, το 2019 θα κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 2% (το β’ εξάμηνο θα είναι αρκετά υψηλότερη η μεγέθυνση του ΑΕΠ από το 1,5% του α’ εξαμήνου), ενώ το 2020 η ανάπτυξη θα είναι στο 2,8%.

Το δεύτερο βήμα, προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη των εκάστοτε συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων.

Τρίτο βήμα, η ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος και η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων». Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, τις επόμενες εβδομάδες προχωρά το σχέδιο για την εγγύηση του δημοσίου, ενώ σημείωσε ότι οι θετικές προοπτικές της χώρας μείωσαν το κόστος δανεισμού και για τις τράπεζες.

Το τέταρτο βήμα - προτεραιότητα είναι το νέο σταθερό φορολογικό πλαίσιο με έντονη αναπτυξιακή διάσταση. «Κάνουμε πράξη όσα εξαγγείλαμε. Για πρώτη φορά μειώνονται αντί να αυξάνονται οι φόροι για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Δίνουμε κίνητρα προς όφελος των εργαζόμενων και των επενδυτών», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Το πέμπτο βήμα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας της πραγματικής οικονομίας. Είπε ότι θα αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που λιμνάζουν, θα προσχωρήσει η αποπληρωμή οφειλών δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και η εκτέλεση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, σε συνδυασμό με την σταδιακή πιστωτική επέκταση μέσω τραπεζικού συστήματος.

Το έκτο βήμα είναι η προώθηση αποκρατικοποιήσεων κάνοντας ειδική αναφορά στην πώληση του 30% των μετοχών του δημοσίου στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στην επένδυση του Ελληνικού που εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς τονίζοντας ότι «σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε και σε άλλες ιδιωτικοποιήσεις όταν ωριμάσουν συνθήκες».

Ως έβδομο βήμα ο υπουργός Οικονομικώς ανέφερε την υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών για το επιχειρηματικών περιβάλλον, με μεταρρύθμιση της αγορά εργασίας, αναδιάρθωση της αγοράς ενέργειας, ενίσχυση ψηφιακής οικονομίας.

Το όγδοο βήμα είπε ότι είναι η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση ιδιωτικού χρέους τονίζοντας ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει ένα σύγχρονο ενιαίο πλαίσιο για την αφερεγγυότητα, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιρουμένων των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Τέλος το ένατο βήμα - προτεραιότητα είπε ότι είναι η αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, κάτι που θα συμβεί στις επόμενες 2-3 βδομάδες και «αναμένεται να ενισχύεται την αξιοπιστία της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στη Θεσσαλονίκη ο Μητσοτάκης για το «Thessaloniki Summit 2019» - Συναντήσεις με Ζάεφ και Μπορίσοφ

Σταϊκούρας στην Σύνοδο του ΔΝΤ: Μήνυμα «ρεαλιστικής αισιοδοξίας» για την πορεία της οικονομίας

Τεράστιες αποκλίσεις στις εκτιμήσεις ΔΝΤ – Ελλάδας για την ανάπτυξη της οικονομίας

Tags:
Thessaloniki Summit 2019, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ελληνικό χρέος, Χρέος, ΔΝΤ, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK