20:07 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διατηρείται ο ρυθμός μεγέθυνσης, μειώνεται η ανεργία, όμως ο πληθωρισμός παραμένει σε μηδενικά επίπεδα σύμφωνα με την έκθεση, που όμως καταγράφει θετικό πρόσημο για την οικονομία.

Η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία καταγράφει και θετική την κατεύθυνση και για το γ’ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Η έκθεση συμπεραίνει ότι στο δημοσιονομικό μέτωπο έχουν μειωθεί οι κίνδυνοι και πως όλα δείχνουν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 3.5% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής του Γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ο ρυθμός μεγέθυνσης διατηρείται και σε αυτό το τρίμηνο, η ανεργία μειώνεται και οι αμοιβές αυξάνονται. Το ισοζύγιο παραμένει σχετικά ισορροπημένο παρά τους ταχύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τους εμπορικούς της εταίρους.

Η έκθεση εκφράζει παράλληλα και κάποιους προβληματισμούς και αβεβαιότητες σχετικά με ορισμένους δείκτες της οικονομίας αλλά και πολιτικές.

Μεταξύ αυτών, είναι και οι επιφυλάξεις που εκφράζονται για τη σκοπιμότητα του μέτρου της φορολογικής κατοικίας που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με την έννοια ότι εισάγει προνομιακή φορολογική μεταχείριση για όσους κάνουν χρήση του μέτρου. Μη ενθαρρυντική είναι η εξέλιξη του πληθωρισμού που κινείται κοντά σε μηδενικά επίπεδα υποδεικνύοντας αργούσα παραγωγική δυναμικότητα, όπως και τα στοιχεία τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες τόσο και αυτές των οφειλετών του δημοσίου. Και οι δύο κατηγορίες σημείωσαν αύξηση η οποία ωστόσο, όπως σημειώνεται, μπορεί να οφείλεται και σε εποχικούς παράγοντες.

Αυξήθηκαν οι οφειλέτες στο δημόσιο

Ειδικότερα, οι οφειλέτες στο δημόσιο αυξήθηκαν κατά 38.920 (φυσικά και νομικά πρόσωπα) εκ των οποίων τα 32.455 οφείλουν κάτω από 500 ευρώ. Από τα άτομα αυτά, ωστόσο, τα 12.581 είναι οφειλέτες με χρέη μικρότερα από 1 ευρώ. Το σύνολο των οφειλετών με χρέη κάτω από 1 ευρώ ανέρχονται σε 257.923.

Το σύνολο των οφειλετών του δημοσίου το τρίτο τρίμηνο ανήλθε σε 4.351.315 ενώ οι συνολικές οφειλές στα 104,915 δισ ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης ( κατά 1,823 δισ ευρώ) που σημείωσε το σύνολο των οφειλών το τρίτο τρίμηνο φέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι οφείλεται στην αύξηση των χρεών όσων οφείλουν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ. Τα χρέη τους αυξήθηκαν κατά 993,9 εκατ. ευρώ και ο αριθμός τους κατά 225 άτομα.

Μια σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με την έκθεση για το τρίτο τρίμηνο είναι και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου «Ηρακλής» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών.. Στόχος του σχεδίου είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επόμενα χρόνια έως και κατά 30 δις ευρώ (από 75,4 δις ευρώ σήμερα) ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων να χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φορολογικό νομοσχέδιο: Τι αλλαγές προβλέπει για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Τι προβλέπει για ανάπτυξη και φοροελαφρύνσεις

 

Tags:
Ελλάδα, Ελλάδα, Ελλάδα, προϋπολογισμός Βουλής, Προϋπολογισμός, έκθεση, Βουλή, οικονομία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK