03:54 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πρόοδο, αλλά και «αστερίσκους» διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, επιμένοντας στις θέσεις του για συντάξεις, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και μείωση των δημοσιονομικών στόχων.

Μια σειρά από «καμπανάκια» κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στις τελευταίες του προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, διατυπώνοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του σε σχέση με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, την ώρα πάντως που η ελληνική πλευρά φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη. 

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ, στην απολογιστολή του έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει βήματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωσης της δυναμικής της οικονομίας της, τονίζοντας πάντως ότι πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις, με σκοπό τη διασφάλιση της δημοσιονομικής ισορροπίας και την εξυγίανση των τραπεζών. 

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη, το 2019, θα διαμορφωθεί στο 1,8% και το 2020 στο 2,3%, σε συμφωνία και με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ταμείο, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κάνει λόγο για δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις και χαμηλή παραγωγικότητα που σε συνδυασμό με ορισμένες «κληρονομιές» της κρίσης, συνεχίζουν να αποτελούν πάγιες προκλήσεις, επηρεάζοντας τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξης.

«Η νέα κυβέρνηση ορθώς δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη, αλλά αντιμετωπίζει μια δύσκολη μάχη. Οι προοπτικές ανάπτυξης επηρεάζονται από κληρονομιές του παρελθόντος (υψηλό δημόσιο χρέος, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, υπερχρεωμένους δανειολήπτες), χαμηλή παραγωγικότητα, έλλειψη επενδύσεων, ασθενής κουλτούρα πληρωμών και δυσμενή δημογραφικά στοιχεία», τονίζει μεταξύ άλλων το ΔΝΤ στην έκθεσή του. 

Συστάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο και δημοσιονομικούς στόχους

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα ισορροπημένο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «τα σχέδια για τη μείωση των άμεσων φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης είναι ευπρόσδεκτα, αλλά μπορούν να επιτευχθούν περισσότερα με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».

Το Ταμείο επαναλαμβάνει, μάλιστα, τις πάγιες θέσεις του για τις συντάξεις και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά και για τη μείωση των δημοσιονομικών στόχων, προκειμένου να απελευθερωθεί χώρος για επενδύσεις και κοινωνικές δαπάνες.

«Για το έτος 2020 και από εκεί και εμπρός, το προσωπικό συνιστά στην κυβέρνηση και τους Ευρωπαίους εταίρους να συμφωνήσουν γύρω από μια ουσιαστικά χαμηλότερη πορεία του πρωτογενούς ισοζυγίου, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική χαλάρωση και κρίσιμες κοινωνικές δαπάνες (π.χ. στον τομέα της υγείας) και επενδυτικές ανάγκες», λέει το ΔΝΤ.

«Δεν διασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους»

Το ΔΝΤ κρούει «καμπανάκι» και σε σχέση με το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η  μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του δεν διασφαλίζεται βάσει «ρεαλιστικών μακροοικονομικών δημοσιονομικών παραδοχών», εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει υπερεκτίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Πάντως, το Ταμείο προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να μειωθεί μέσα στην επόμενη δεκαετία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης των μεσοπρόθεσμων προοπτικών εάν οι κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις αποδώσουν ταχύτερα καρπούς και οι αγορές αντιδράσουν θετικά.

Οι ενστάσεις της Αθήνας 

Το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή μετάλλαξη του μείγματος του ελληνικού χρέους, αλλά και μείωσή του ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκτιμώντας ότι από το 185% του ΑΕΠ (2018)θα φτάσει στο 145% του ΑΕΠ (2028). 

Εντούτοις, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται να υιοθετεί τις εκτιμήσεις του Ταμείου για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, καθώς ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, χαρακτήρισε «απαισιόδοξες» τις εν λόγω προβλέψεις στη διάρκεια δηλώσεών του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβούλιου.

«Οι ελληνικές Αρχές εκτιμούν ότι η ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους είναι εξαιρετικά απαισιόδοξη, διότι δεν λαμβάνει υπόψη την επιθετική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και των επιτοκίων δανεισμού που παρατηρήθηκαν τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες και ιδιαίτερα τους τελευταίους τρεις μήνες», σημείωσε συγκεκριμένα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 

Πρωτογενές πλεόνασμα: Σημαντική απόκλιση από τον στόχο στις προβλέψεις ΔΝΤ

Στην Κομισιόν ο προϋπολογισμός: Τι προβλέπει για ανάπτυξη, πλεόνασμα και ελαφρύνσεις

Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, Συντάξεις, Αφορολόγητο όριο, Χρέος, ελληνικό χρέος, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, Ελλάδα, οικονομία, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ΔΝΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK