Ο ίδιος, αναφερόμενος στο σχέδιο «Ηρακλής» που έχει στόχο να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, έκανε λόγο για «ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μικρό βήμα».
Όπως είπε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, με το σχέδιο «Ηρακλής» καλύπτεται περίπου ένα 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων και μένει ένα 60%, το οποίο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλους τρόπους.
«Εχθές το βράδυ, μετά από πολλές ημέρες διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών, καταλήξαμε σε μια στρατηγική για τις τράπεζες. Καταρχήν υπάρχει σημαντική βελτίωση. Οι τράπεζες μείωσαν τα κόκκινα δάνεια κατά 30 δισ. από το σημείο κορύφωσής τους. Οι Τράπεζες στην Ελλάδα ''μολύνθηκαν'' από το υψηλό δημόσιο χρέος. Αν θέλουμε το 2021-2022 να πλησιάσουμε το ποσοστό της ΕΕ. στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο ''Ηρακλής'' δεν αρκεί», ανέφερε.
Όπως είπε, μόλις περάσει ο νόμος και οι τράπεζες αρχίσουν να χρησιμοποιούν το σχέδιο «Ηρακλής», θα είναι η στιγμή να πάρουν μπροστά τα εναλλακτικά σχέδια για το υπόλοιπο 60%.
«Η ΤτΕ έχει καταθέσει ένα τέτοιο σχέδιο, αυτό το σχέδιο θα είναι το επόμενο βήμα, σε συνεννόηση βέβαια με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να ληφθούν όλες οι πρόνοιες (...) και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βελτιώσουμε το οικοσύστημα, χρειάζεται ενοποίηση των κανόνων φερεγγυότητας. Τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει πρωτοβουλία ενοποίησης όλων των κανόνων φερεγγυότητας», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
«Το ΔΝΤ δεν έχει δίκιο, τα τελευταία χρόνια κάνει ορισμένα λάθη»
Σε ό,τι αφορά την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,3% για το 2020, έναντι εκτίμησης της ελληνικής κυβέρνησης για 2,8%, ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για απαισιόδοξη προοπτική σε μια εποχή που οι ευρωπαϊκές οικονομίες αντιμετωπίζουν προβλήματα και τη στοιγμή μάλιστα που ακόμη και η Γερμανία «παρατρίχα ξέφυγε από την ύφεση».
Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα τα πάει «κάπως καλύτερα», σε σχέση με την πρόβλεψη του ΔΝΤ για την ανάπτυξη το 2020, αλλά και ότι δεν συμμερίζεται την πρόβλεψη του Ταμείου για την παραγωγικότητα.
«Δεν συμφωνώ με αυτό και νομίζω πως δεν συμφωνεί ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις προβλέψεις αυτές. Αλίμονο αν μετά από τρία μνημόνια και τόσες διαρθρωτικές αλλαγές, δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι θα επιταχυνθεί η παραγωγικότητα. Δεν συμμερίζομαι αυτή την απαισιόδοξη πρόβλεψη του ΔΝΤ», ανέφερε.
Ακόμη, τόνισε ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, ώστε η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Πρέπει να πείσουμε τους εταίρους μας, και ειδικά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Eurogroup ότι αυτό πρέπει να γίνει, ότι αυτό είναι win-win αφού έτσι θα κερδίσουμε τόσο εμείς, όσο και οι δανειστές μας», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αντικρουόμενες προβλέψεις ΔΝΤ - Ελλάδας για το χρέος
Τσακαλώτος για ΔΝΤ: Αδειάζει τη ΝΔ ο πιο πιστός της σύμμαχος
Πατώντας το κουμπί "Δημοσίευση", σημαίνει ότι συμφωνείτε με την επεξεργασία των δεδομένων από τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μπορέσετε να σχολιάσετε τις ειδήσεις στον ιστότοπό μας χρησιμοποιώντας αυτό τον λογαριασμό. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας επεξεργασίας στην Πολιτική προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας διαγράφοντας όλα τα σχόλια σας.
Όλα τα σχόλια
Προεπισκόπηση νέων σχολίων (0)
σε απάντηση του(Προεπισκόπηση σχολίουΑπόκρυψη σχολίου)