08:49 04 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προσπάθησε να εξηγήσει τις κακές σχέσεις με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον.

Στις «ομολογουμένως κακές σχέσεις» μεταξύ του ίδιου και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Δίνοντας το «παρών» στην πρεμιέρα της νέας εκπομπής της ΕΡΤ, με παρουσιάστρια την Όλγα Τρέμη, ο κεντρικός τραπεζίτης παραδέχθηκε ότι οι σχέσεις με τον κ. Τσίπρα «δεν ήταν καλές.

«Χωρίς υπαιτιότητα δική μου» έσπευσε να προσθέσει, ενώ επιχειρώντας να εξηγήσει τα αίτια αυτών των «κακών σχέσεων», δήλωσε το εξής:

«Νομίζω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, χωρίς να έχω τέτοια πρόθεση». «Δεν είχαμε τις σχέσεις που θα μπορούσαμε να έχουμε» συνέχισε στο ίδιο πλαίσιο.

Όσον αφορά το α’ εξάμηνο του 2015, διαμήνυσε ότι έδωσε μάχη για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι «είχαμε πληροφορίες για μετάβαση σε εναλλακτικό νόμισμα».

Επιστρέφοντας στις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες, εξέφρασε την αισιοδοξία του και εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2019 θα υπερβεί το 2%, φθάνοντας ακόμη και το 2,4%.

Ερωτηθείς για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει ότι το θετικό αποτέλεσμα οφείλεται και στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, διευκρίνισε ότι «το θέμα είναι να έχεις την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, καθώς αν το κάνεις με το ζόρι δεν έχει νόημα». «Και αυτή η κυβέρνηση, θεωρώ ότι έχει την ιδιοκτησία».

Πραγματοποιώντας, επιπλέον, ειδική μνεία στην υπόθεση της Novartis, έκανε λόγο για «στίγμα», ενώ υπενθύμισε ότι «διασύρθηκα για δύο χρόνια τόσο εγώ, όσο και η οικογένειά μου».

«Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα. Νομίζω υπάρχει σκευωρία» έσπευσε να συνεχίσει, ενώ επανέλαβε ότι ουδέποτε έλαβε 1 εκατομμύριο ευρώ, όπως δήλωσαν οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το επαγγελματικό του μέλλον, διέψευσε τα σενάρια περί μετακόμισης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ αποσαφήνισε ότι δεν έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό σχετικά με το ενδεχόμενο ανανέωσης της θητείας του στην κεντρική τράπεζα (σ.σ. λήγει σε οκτώ μήνες). 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στουρνάρας: Νέο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια μετά τον «Ηρακλή»

Στουρνάρας για Novartis: Θυμηδία προκαλεί το έγγραφο ότι τάχα εκβίασα τον Μανιαδάκη

Tags:
Ευρώ, δραχμή, νόμισμα, Novartis, Κυβέρνηση, ελληνική οικονομία, ελληνικό χρέος, ΣΥΡΙΖΑ, τράπεζες, τράπεζα, Τράπεζα της Ελλάδος, ελληνικές τράπεζες, Γιάννης Στουρνάρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK