13:54 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στο παρελθόν, εν μέσω ελπίδων για μια ολοκληρωμένη εμπορική συμφωνία με την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ καυχιόταν ότι δεν τον ενδιαφέρει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, δεδομένου ότι η Κίνα υποτίθεται ότι είχε πληγεί περισσότερο από τις ΗΠΑ στον πόλεμο των δασμών.

Η Κίνα θα πρέπει να συνάψει εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ ή να αντιμετωπίσει ακόμα υψηλότερους δασμούς, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Αν δεν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Κίνα, θα αυξήσω τους δασμούς ακόμη παραπάνω», υπογράμμισε, ενώ δήλωσε «πολύ χαρούμενος» με την τρέχουσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο χώρες ανέφεραν τον περασμένο μήνα ότι είχαν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» για να τερματίσουν τη μακροχρόνια εμπορική τους διαμάχη, αλλά δεν έχουν πέσει ακόμη υπογραφές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι θα ήθελε να δει μια συμφωνία να υπογράφεται κάπου στις ΗΠΑ από τον ίδιο και τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο κ. Τραμπ ανέφερε πως «θα δούμε τι θα συμβεί» σχετικά με την πιθανή εμπορική συμφωνία.

Ο κ. Τραμπ σχολίασε επίσης τις δημόσιες ακροάσεις που αφορούν τη διαδικασία αποπομπής του, λέγοντας ότι τις είχε παρακολουθήσει «λίγο» την Τρίτη, ωστόσο πρόσθεσε ότι θα αφήσει τον αμερικανικό λαό να κρίνει τις διαδικασίες.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας

Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ξεκίνησε την άνοιξη του 2018, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς σε κινεζικά αγαθά αξίας δεκάδων δισ. δολαρίων σε μια προσπάθεια να ισορροπήσουν το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Από τότε, η διαμάχη έχει κλιμακωθεί και επηρεάζει προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν όλων των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Νωρίτερα αυτόν το μήνα, Αμερικανοί και Κινέζοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επετεύχθη πρόοδος σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Τραμπ επέμεινε ότι η Κίνα χρειάζεται μια εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες πολύ περισσότερο από ό,τι η Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ότι δεν τον ενδιέφερε αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, αν δεν ήταν η σωστή συμφωνία για τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ο Τραμπ αρνείται να άρει τους δασμούς στην Κίνα

Ανοίγει ξανά η αγορά της Κίνας για τα πουλερικά των ΗΠΑ

Tags:
Σι Τζινπίνγκ, Ντόναλντ Τραμπ, εμπορικές σχέσεις, εμπορικό έλλειμμα, Εμπορικός πόλεμος, εμπόριο, Κίνα, ΗΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK