15:59 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως αναρτήθηκε την Τρίτη η υπουργική απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σε ό,τι αφορά τον φετινό χειμώνα.

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε την Τρίτη η υπουργική απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, σε ό,τι αφορά τον φετινό χειμώνα.

Το επίδομα θέρμανσης κυμαίνεται μεταξύ 64 και 350 ευρώ, ανάλογα με το πού κατοικεί ο δικαιούχος, ενώ τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια δεν έχουν αλλάξει σε σύγκριση με πέρσι.

Δικαιούχοι

Όπως αναφέρει το ΦΕΚ (Τεύχος Β’ 4216/19.11.2019), το επίδομα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια που έχουν οριστεί.

Το επίδομα χορηγείται για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι δικαιούχοι ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ:

  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.
  • Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.
  • Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν περισσότερα από δύο Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα.
  • Τα φυσικά πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.
  • Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
  • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα, καθώς και ο/η σύζυγος αυτών.

Κριτήρια

Σύμφωνα με ΦΕΚ, τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, εάν πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α. Εισοδηματικά κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα το οποίο λαμβάνεται υπ' όψιν για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43Α του ν.4172/2013, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Όπως τονίζεται στο ΦΕΚ, ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το παραπάνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο.

β. Ακίνητης Περιουσίας:

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Κλιματικές ζώνες

Οι περιοχές της χώρας κατανέμονται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, βάσει των οποίων καθορίζονται το ύψος του επιδόματος θέρμανσης:

  • Ζώνη Α: Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας. 
  • Ζώνη Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής. 
  • Ζώνη Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου. 
  • Ζώνη Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων.

Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει σε ορεινό δήμο της ζώνης Α, 180 ευρώ αν ανήκει σε ορεινό δήμο της ζώνης Β, 110 ευρώ σε ορεινό δήμο στη ζώνη Γ και 80 ευρώ σε ορεινό δήμο στη ζώνη Δ.

Για τις μη ορεινές περιοχές, το ποσό διαμορφώνεται σε 200, 144, 88 και 64 ευρώ ανά ζώνη. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου και κάθε περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 350 ευρώ. 

Πώς θα χορηγείται

Το επίδομα θα χορηγείται μετά από αίτηση στην σχετική εφαρμογή του TAXISNET, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν οι δικαιούχοι έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις σχετικές αγορές πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και το επίδομα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Επίδομα θέρμανσης: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση - Πώς θα δοθεί

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,04 ευρώ θα ξεκινήσει η τιμή - «Δυστυχώς, οι πολλοί δε θα ζεσταθούν»

Tags:
Πετρέλαιο, πετρέλαιο θέρμανσης, επίδομα, θέρμανση, επίδομα θέρμανσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK