03:18 01 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ώθηση στην οικονομία βλέπει ο ΟΟΣΑ τον επόμενο χρόνο προβλέποντας αυξημένο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το 2019, που φτάνει το 2,1%, έναντι 1,9%.

Θετικά είναι για την Ελλάδα τα αποτελέσματα της εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας , που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας παρουσιάζεται αυξημένος το 2020 σε σχέση με το 2019, από 1,8% σε 2,1 ενώ σημειώνεται ότι επιτυγχάνεται ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το ΑΕΠ.

Παράλληλα «βλέπει» σταθεροποίηση της ανάπτυξης στο 2% για το 2020, τονίζοντας ότι η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική μπορεί να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία απ’ ότι η προβλεπόμενη. Στην έκθεσή του πάντως επισημαίνει ότι ειδικά στον χώρο των επενδύσεων θα πρέπει να καταγραφεί πρόοδος στα «κόκκινα δάνεια» και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Μείωση της ανεργίας

Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί στο 16,3% το 2020 και περαιτέρω στο 14,8% το 2021. «Η αύξηση της απασχόλησης τονώνει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά η αναπλήρωση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων και η υποτονική αύξηση της παραγωγικότητας κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αυξήσεις των μισθών και τον πληθωρισμό».

«Ο προϋπολογισμός του 2020 - που περιλαμβάνει μεγάλες φορολογικές μειώσεις μαζί με μέτρα για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και, σε μικρότερο βαθμό, για τον εξορθολογισμό των δαπανών - θα στηρίξει την ανάπτυξη και θα περιορίσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται στην έκθεση. Παράλληλα ζητάει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις ώστε να αυξηθεί η απασχόληση στις γυναίκες και τους νέους, ενώ υπογραμμίζει ότι η  αύξηση της απασχόλησης και των πραγματικών μισθών θα στηρίξει την κατανάλωση και η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και της εμπιστοσύνης θα ενισχύσει τις επιχειρηματικές επενδύσεις.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν 3,9% φέτος και 3,6% το 2020. Σημειώνει, επίσης, ο ΟΟΣΑ ότι η αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, η βελτίωση των χρηματοδοτικών συνθηκών και τα χαμηλά επιτόκια χορηγήσεων - ρεκόρ στηρίζουν τις επιχειρηματικές επενδύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 7,3% φέτος και 10,3% το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιώργος Κύρτσος στο Sputnik: Έτοιμη η Ελλάδα για ρωσικές επενδύσεις, παρά τις αντιρρήσεις ΗΠΑ και ΕΕ

ΙΝΕ ΓΣΕΕ για επενδύσεις: Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία

Διαβεβαιώσεις από τον Γεωργιάδη: «Όλες οι επενδύσεις θα ξεμπλοκάρουν»

Tags:
Πρωτογενές πλεόνασμα, Ανεργία, ελληνική οικονομία, οικονομία, Ανάπτυξη, ΟΟΣΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK