09:37 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ανακοίνωση σχετικά με το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, προχωρώντας σε διευκρινίσεις.

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, σε ό,τι αφορά το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ, το επίδομα θα χορηγηθεί προσαυξημένο σε όσους το δικαιούνται πριν από τα τέλη του έτους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπουργείο, το επίδομα της χειμερινής περιόδου 2019-2020 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Σε ό,τι αφορά τη χειμερινή περίοδο 2020-2021, το επίδομα θα διατεθεί το αργότερο στις πρώτες 10 ημέρες το 2021.

Το ΥΠΟΙΚ καταλογίζει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι σχεδίαζε να καταβάλει το επίδομα της περιόδου 2019-2020 τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και αντίστοιχα για την περίοδο 2020-2021, τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε σύγκριση με το περασμένο έτος, η επιδότηση είναι αυξημένη κατά 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλει ο δικαιούχος για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, από 15% που ίσχυε το 2018-2019. Όπως διευκρινίζει το ΥΠΟΙΚ, στόχος είναι να ωφεληθούν κυρίως όσοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.  

Για παράδειγμα, κατά το υπουργείο, φέτος κάποιος που μπορεί να λάβει επίδομα 250 ευρώ πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο για 500 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο σύστημα έπρεπε να δαπανήσει 1.600 ευρώ με τα ίδια κριτήρια.

Σύμφωνα, δε, με το υπουργείο, φέτος όλοι λαμβάνουν το ίδιο επίδομα (ανά κατηγορία Δήμου και οικογενειακή κατάσταση) ανεξάρτητα από το αν έχουν ή όχι μετρητά στη διάθεσή τους.

Το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο νοικοκυριά που δεν έχουν την δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα, ενώ σημειώνει ότι προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Όπως επισημαίνουν στο ΥΠΟΙΚ, το περασμένο έτος είχε χορηγηθεί επίδομα 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και την γεωγραφική ζώνη, κάτι που σύμφωνα με το υπουργείο είχε ως συνέπεια να επιδοτείται ένα μικρό μόνο μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος.

Μέχρι πότε πρέπει να γίνει η αίτηση

Το υπουργείο διευκρινίζει εξάλλου ότι δεν αλλάζουν οι δήμοι που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες ζώνες, ωστόσο τον φετινό χειμώνα θα λάβουν υψηλότερο επίδομα κατά 20% οι ορεινοί δήμοι σε κάθε ζώνη, ενώ θα λάβουν και ορεινές κοινότητες πεδινών δήμων υψηλότερο επίδομα κατά 20%.

Τέλος, το υπουργείο υπενθυμίζει ότι οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στη σχετική εφαρμογή του TAXISNET έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και να πραγματοποιήσουν τις σχετικές αγορές από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Συμπερασματικά, όπως παρατηρεί το υπουργείο τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος παραμένουν τα ίδια με πέρυσι, ωστόσο το επίδομα θα είναι αυξημένο. Το υπουργείο παραθέτει και σχετικό πίνακα.
Το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον χειμώνα 2019/2020
© Φωτογραφία : minfin.gr
Το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί τον χειμώνα 2019/2020

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο ΦΕΚ, ενώ άνοιξε και η εφαρμογή για τις αιτήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ερωτήσεις - απαντήσεις: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα θέρμανσης

Επίδομα θέρμανσης: Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση - Πώς θα δοθεί

Πετρέλαιο θέρμανσης: Από 1,04 ευρώ θα ξεκινήσει η τιμή - «Δυστυχώς, οι πολλοί δε θα ζεσταθούν»

Tags:
θέρμανση, Κυβέρνηση, taxisnet, Υπουργείο Οικονομικών, επίδομα θέρμανσης, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK