11:32 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Για δύο καινοτομίες που αναμένεται να εισάγει η κυβέρνηση, στο τομέα των εργασιακών, μίλησε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

Σημαντική ημέρα για τη χώρα χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης την ημέρα που θα κατατεθεί το νέο ασφαλιστικό.

«Αλλάζουν τα πάντα με το νέο ασφαλιστικό τον Ιανουάριο. Φιλοδοξούμε να φτιάξουμε ένα στέρεο, δημόσιο ασφαλιστικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός, που μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδας», ανακοίνωσε τη δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ 2» μέσα στον Δεκέμβριο και έκανε γνωστές δύο καινοτομίες στο ζήτημα των εργασιακών: το ψηφιακό ωράριο και την κάρτα εργαζομένου.

Το ψηφιακό ωράριο, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση θα αποτελεί οριζόντιο μέτρο για όλες τις επιχειρήσεις και με το οποίο θα καταγράφονται όλες οι ώρες απασχόλησης και οι μεταβολές τους.

Ο κ. Βρούτσης ανέφερε ακόμη πως τον Μάρτιο θα ξεκινήσει πιλοτικά να λειτουργεί η κάρτα εργαζομένου αρχικά σε σούπερ μάρκετ και σε τράπεζες.

Με αυτή, όπως είπε θα υπάρχει ηλεκτρονική, ψηφιακή ενημέρωση για τις ώρες που εργάζεται κάθε υπάλληλος, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασία και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στον ΕΦΚΑ που γίνεται επίσης ψηφιακός και θα ονομάζεται e-ΕΦΚΑ.

Παράλληλα, χαρακτήρισε παθογένεια δεκαετιών τις συντάξεις που παραμένουν εκκρεμείς και έκανε έκκληση στους συνταξιούχους να σταματήσουν να απευθύνονται σε δικηγορικά γραφεία.

Όσον αφορά τα αναδρομικά και τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ τόνισε ότι θα τηρηθούν εφόσον υπάρχει δημοσιονομικός χώρος.

Δεν μπορώ να υποσχεθώ ότι θα δοθούν εφάπαξ» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις δεν αφορούν αναδρομικά πριν τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση σύνταξης.

 «Θα υπάρξουν αυξήσεις με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης. Οι αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων και όχι μόνο των νέων. Και για αυτό θα γίνει επανεκκίνηση του υπολογισμού των συντάξεων» ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι και φέτος θα δοθούν νωρίτερα οι συντάξεις Ιανουαρίου.

Tags:
Συντάξεις, ΕΦΚΑ, ωράριο, Γιάννης Βρούτσης, Υπουργείο Εργασίας, εργασιακά, εργασία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK