00:57 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τον περασμένο μήνα το Defence News μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να μπλοκάρουν την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ρωσικής χρηματοδότησης, με νομοσχέδιο που θα επέκτεινε κυρώσεις για την τιμωρία των ευρωπαίων εταίρων.

Ο επικεφαλής της επιτροπής οικονομίας και ενέργειας του γερμανικού κοινοβουλίου Κλάους Ερνστ κάλεσε το Βερολίνο να εξετάσει αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στο έργο του Nord Stream 2.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία της γερμανικής ομοσπονδιακής βουλής να περάσει τον περασμένο μήνα νομοσχέδιο που ρυθμίζει την εφαρμογή οδηγίας της Ε.Ε. για το φυσικό αέριο και αφορά τον Nord Stream 2, ο Ερνστ υπογράμμισε πως θα προτιμούσε αυτό να μην χρησιμοποιηθεί κατά του έργου.

«Ο συμβιβασμός επετεύχθη σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η βουλή τον συμπεριέλαβε στην εθνική νομοθεσία».

Η οδηγία της Κομισιόν για το φυσικό αέριο τέθηκε σε ισχύ στις 23 Μαΐου. Ορίζει ότι Τρίτη χώρα, εκτός Ε.Ε., δεν μπορεί να κατέχει αγωγό και αέριο που εισάγεται στην ευρωπαϊκή αγορά, εκτός αν ο αγωγός κατασκευάστηκε πριν την 23 Μαΐου.

Πώς μπορεί να μην υπαχθεί στην ευρωπαϊκή ρύθμιση ο Nord Stream 2

Όταν ρωτήθηκε αν ο Nord Stream 2 μπορεί να αφαιρεθεί μερικώς ή εντελώς από την ευρωπαϊκή ρύθμιση, και τον κανόνα για τον διαχωρισμό, ο Ερνστ ανέφερε ότι υπάρχουν «δύο εναλλακτικές που είναι πιθανές και εφικτές».

«Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύου μπορεί να αποφασίσει ότι όλα παραμένουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία Nord Stream 2 θα συνεχίσει να λειτουργεί τον αγωγό, προοπτική που είναι η πιο εφικτή, δεδομένου ότι ήταν η εμπορική βάση για την κατασκευή του αγωγού. Η αλλαγή των συνθηκών κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα ήταν επιπλέον βάρος για την κοινοπραξία. Γι’ αυτό είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Υπηρεσία θα μεταφράσει το αίτημα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυτόν τον τρόπο. Αν δεν το κάνει, υπάρχει άλλη εναλλακτική που ορίζει ότι τα τελευταία λίγα χιλιόμετρα του αγωγού θα μεταβιβαστούν σε άλλους φορείς εκμετάλλευσης» πρόσθεσε.

Τυχόν αμερικανικές κυρώσεις «αντιτίθενται στο διεθνές δίκαιο»

Σύμφωνα με τον Ερνστ, πιθανές αμερικανικές κυρώσεις κατά του αγωγού δεν θα παίξουν ρόλο στην κοινοτική οδηγία καθώς «η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων δεν κάνει δουλειές με τις ΗΠΑ και δεν θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις κυρώσεις που απειλεί η Ουάσιγκτον να επιβάλλει».

Δήλωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση βλέπει αυτές τις κυρώσεις ως ανεδαφικές και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο».

«Οι αμερικανοί δεν θα πρέπει να ασχολούνται με το πώς θα αναπτύξουμε την ενεργειακή μας πολιτική. Από αυτή την άποψη οι κυρώσεις είναι απολύτως απαράδεκτες. Η κυβέρνηση πρέπει υπερασπιστεί τον εαυτό της. Αν οι κυρώσεις παρεμποδίσουν τη λειτουργία του αγωγού, κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των δασμών για αμερικανικό φυσικό αέριο που παράγεται μέσω fracking» σημείωσε.

«Η Γερμανία θέλει το ρωσικό αέριο»

Αναφερόμενος σε κάποιες χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιτίθενται στο Nord Stream 2 τις κάλεσε να στραφούν στην Ε.Ε. για να λάβουν σχετικά κονδύλια.

«Αυτή η στήριξη θα καταβληθεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, όχι από τους γερμανούς καταναλωτές. Αλλιώς αυτό θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές αερίου στη Γερμανία και την Ευρώπη» ανέφερε ο Ερνστ.

Πρόσθεσε ότι «το ζήτημα της τιμής παίζει ρόλο όταν το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους αέριο υπάρχει σε ζήτηση στη Γερμανία».

«Όσο το ρωσικό αέριο είναι φθηνότερο και πιο περιβαλλοντικά φιλικό από το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο που παράγεται με τη μέθοδο του fracking, αυτό το καύσιμο θα αγοράζει η Γερμανία» τόνισε ο Ερνστ.

Αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα της υποτιθέμενης εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι «οι Ρώσοι σε αυτή την περίπτωση είναι το ίδιο εξαρτώμενοι σε αυτή την περίπτωση καθώς θέλουν να μας πουλήσουν το αέριο».

«Επί του παρόντος, υπάρχει ευρεία συναίνεση, και στην βουλή, ότι θέλουμε ρωσικό αέριο και θέλουμε να διατηρήσουμε τις σχέσεις με τη Ρωσία. Επίσης, περισσότεροι βουλευτές αρχίζουν και υποστηρίζουν τον τερματισμό των αντιρωσικών κυρώσεων» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ρωσικοί αγωγοί από βορρά και νότο: Η εκδίκηση της οικονομικής λογικής!

Εγκρίθηκε η άδεια κατασκευής του Nord Stream 2 στη Δανία

Πούτιν σε Όρμπαν: Βασικός εταίρος η Ουγγαρία στη διανομή του ρωσικού αερίου

Tags:
φυσικό αέριο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία, Nord Stream 2
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK