03:14 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
110
Βρείτε μας

Ανάσχεση του Brain drain επιχειρεί η κυβέρνηση με πιλοτικό πρόγραμμα επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού με κίνητρο τη παροχή πολύ υψηλών μισθών.

Μία πρωτοβουλία με την ονομασία «Rebrain Greece - Ο Τεχνολογικός Μετασχηματισμός της Αγοράς Εργασίας» παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, με τέσσερις παρεμβάσεις που στόχο έχουν την ανάσχεση του brain drain.

Η πρώτη παρέμβαση αφορά τη διασύνδεση της Ελλάδας με τους Έλληνες της διασποράς, τους οποίους καλεί να αναλάβουν υπηρεσίες στην Ελλάδα. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα θα αναγνωριστούν με ειδική διαδικασία ως πρωτοπόροι πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Με αυτές τις ενέργειες, η Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας ανακτά σταδιακά την αξιοπιστία και την ανταγωνιστικότητα μέσω των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του προγράμματος «Ελλάδα Ξανά»

  • Σε πρώτη φάση στοχεύει στον επαναπατρισμό 500 Ελλήνων ηλικίας 28-40 ετών.
  • Με διεθνή επιστημονική και επαγγελματική εμπειρία, τουλάχιστον ενός έτους, μεταπτυχιακού επιπέδου ή διδακτορικού επιπέδου.
  • Ελάχιστη αμοιβή τους καθορίζεται στις 3.000 ευρώ, με χρηματοδότηση της επιχείρησης στο 70% περίπου της ελάχιστης αμοιβής για ένα χρόνο, με υποχρέωση διατήρησης του εργαζόμενου με την ίδια αμοιβή για άλλους 12 τουλάχιστον μήνες.
  • Η χρηματοδότηση θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.

«Καθώς η Ελλάδα εξέρχεται της κρίσης και ακολουθεί πλέον σταθερή τροχιά οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, αποκτά πλέον τα μέσα και την δύναμη να στοχεύσει ευθέως στη δημιουργία περιβάλλοντος επαναπατρισμού Ελλήνων της διασποράς, οι οποίοι την περίοδο της κρίσης αναζήτησαν εργασία και την προοπτική μιας καλύτερης ζωής σε χώρες του εξωτερικού. Η δράση αυτή είναι εναρμονισμένη με το θεσμικά κατοχυρωμένο πλέον δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν», υπογράμμισε ο Γιάννης Βρούτσης.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις του Rebrain Greece 

  • Σύσταση θεσμικού φορέα ReΒrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας. H πρωτοβουλία πλέον λαμβάνει θεσμική υπόσταση, με τη μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, με το όνομα Rebrain Greece: Κέντρο Συλλογικής Τεχνογνωσίας για την Αγορά Εργασίας.
  • Ανάπτυξη της πλατφόρμας Rebrain Greece CoLab. Το Rebrain Greece ως πρωτοβουλία υπό την νέα του μορφή μεταφέρεται και σε ψηφιακό περιβάλλον ώστε να μπορεί να εκτελεί τις λειτουργίες της και με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα με μικρότερο κόστος , μεγαλύτερο εύρος ανάλυσης και μια σειρά άλλων πλεονεκτημάτων . Στην πλατφόρμα αυτή θα ενσωματωθούν και τα δεδομένα που θα προκύψουν από τη φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος των επιχειρήσεων για το πιλοτικό πρόγραμμα ‘' ΕΛΛΑΔΑ...ΞΑΝΑ!''.
  • Το πρώτο σχέδιο Δράσης Ευφυών Πολιτικών για την Αγορά Εργασίας. Το Rebrain Greece παρουσιάζει για πρώτη φορά ένα πιλοτικό σχέδιο δράσης έξυπνων δημόσιων πολιτικών για την αγορά εργασίας που ενσωματώνει την τεχνολογία ανάλυσης μεγάλου όγκου δεδομένων (big data analytics), τα οποία οπτικοποιεί με σύγχρονες τεχνολογίες απεικόνισης δεδομένων, αξιοποιώντας και τις αρχές της συλλογικής νοημοσύνης, όπως έχουν αναδειχθεί από τα κορυφαία στον κόσμο Πανεπιστήμια ( M.I.T. Harvard University κλπ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

FT: Το brain drain εμποδίζει την ανάκαμψη της Ελλάδας από την οικονομική κρίση

Η «ακτινογραφία» του brain drain: Ποιοι φεύγουν, γιατί και πόσοι θα επέστρεφαν

Το βαρύ κόστος του brain drain

Tags:
παρέμβαση, Ελλάδα, επιστροφή, εργασία, brain drain, μισθός, επιδότηση, Γιάννης Βρούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK