07:29 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Προς την αναβολή των δασμών σε κινεζικά προϊόντα φέρεται να οδεύει ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, λόγω των εκλογών στις ΗΠΑ το 2020.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, φέρεται να εξετάζει την αναβολή της επιβολής δασμών στα κινεζικά προϊόντα ενόψει των εκλογών του 2020 στις ΗΠΑ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η «Wall Street Journal».

Οι δασμοί, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι προγραμματισμένο να αγγίξουν το 15% (160 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά οι διαπραγματευτές εξετάζουν πως θα προλειάνουν το έδαφος για την ακύρωση της ενέργειας.

Η προτεινόμενη εμπορική συμφωνία «πρώτης φάσης» μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον, την οποία οι δύο πλευρές απέτυχαν να υπογράψουν, θα μπορούσε ενδεχομένως να αναζωογονηθεί.

Το σύμφωνο περιλαμβάνει την αγορά των αμερικανικών γεωργικών προϊόντων από την Κίνα, η οποία αποτελεί τη βάση για την περιορισμένη συμφωνία, όπως ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο.

Οι ΗΠΑ δεν διευκρίνισαν πόσο θα περίμεναν για την επιβολή των δασμών, που στοχεύουν σε κινεζικά παιχνίδια, τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και ρούχα.

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κούντλοου, ο οποίος απηχεί και τις απόψεις του Προέδρου Τραμπ, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι «δεν θα υπήρχαν αυθαίρετες προθεσμίες».

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει πει, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ότι ίσως να περιμένει μετά τις προεδρικές εκλογές του 2020 ώστε να οριστικοποιήσει την εμπορική συμφωνία με την Κίνα, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν χρονικά όρια» για την επίτευξή της.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιέζουν την Κίνα να συμπεριλάβει στη συμφωνία ότι θα πραγματοποιεί τριμηνιαία αναθεώρηση των υποσχέσεων αγορών και ότι τα ποσά που θα αγοράζονται, δεν θα πέσουν κάτω από το 10% σε οποιοδήποτε τρίμηνο.

Εντούτοις, η κινεζική πλευρά -της οποίας ηγείται ο Αντιπρόεδρος, Λιου Χε, ως προς τις διαπραγματεύσεις- προσπάθησαν να απορρίψουν το συγκεκριμένο αίτημα, υποστηρίζοντας ότι η συμφωνία θα παραβίαζε τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα δημιουργούσε τριβές μεταξύ της Κίνας και άλλων εμπορικών εταίρων.

Διαβάστε ακόμα:

Τραμπ προς Κίνα: Εμπορική συμφωνία, αλλιώς ψηλότεροι δασμοί

Tags:
Ντόναλντ Τραμπ, Κίνα, ΗΠΑ, Δασμοί
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK