18:15 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με τον μισθό και τη σύνταξη Φεβρουαρίου και όχι του Ιανουαρίου θα δουν, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι, την αύξηση που προκύπτει από τη νέα φορολογική κλίμακα.

Από τον Φεβρουάριο και όχι από την 1η Ιανουαρίου θα δουν τις νέες αποδοχές που προκύπτουν από την ευνοϊκότερη φορολογική κλίμακα, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι.

Για περίπου 2.500.000 μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές λόγο της παρακράτησης φόρου εισοδήματος που θα γίνεται με τη νέα φορολογική κλίμακα.

Ωστόσο, ο υπολογισμός των μισθών του Δημοσίου και των συντάξεων Ιανουαρίου θα γίνει με την παλαιά κλίμακα παρά το γεγονός ότι η νέα ισχύει από την 1η-1-2020 και αυτό γιατί το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα δεν είχε δημοσιευθεί έως την Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως αναφέρει ο elefterostypos.gr.

Αυτό σημαίνει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν προλαβαίνει να αποστείλει άμεσα την εγκύκλιο για την εφαρμογή της νέας κλίμακας.

Στο μεταξύ, έχουν ολοκληρωθεί στο μηχανογραφικό σύστημα εκκαθάρισης συντάξεων της ΗΔΙΚΑ οι διαδικασίες προσδιορισμού των καθαρών ποσών μισθών και συντάξεων που πρέπει να αποδοθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων για τον μήνα Ιανουάριο του 2020. Οι πληρωμές έχουν προγραμματιστεί να γίνουν το αργότερο έως τις 20 Δεκεμβρίου.

Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες εκκαθάρισης αποδοχών δεν προλαβαίνουν την ενσωμάτωση στα μηχανογραφικά τους συστήματα του νέου τρόπου υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος βάσει της καινούργιας ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας.

Οι αυξήσεις που προκύπτουν από τη μείωση στη μηνιαία παρακράτηση φόρου εισοδήματος λόγω νέας κλίμακας θα φτάσουν στην τσέπη δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων αναδρομικά με τις αποδοχές του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη νέα κλίμακα, ο κατώτατος συντελεστής φόρου έχει μειωθεί σημαντικά, από το 22% στο 9%, και ταυτόχρονα η βασική ετήσια έκπτωση φόρου έχει μειωθεί από τα 1.900 ευρώ στα 777 ευρώ, ώστε το βασικό αφορολόγητο όριο να διατηρηθεί στα 8.636 ευρώ.

Έχουν ενσωματωθεί πρόσθετες ετήσιες εκπτώσεις φόρου από 33 έως 220 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, που ισοδυναμούν με αφορολόγητα όρια εισοδήματος προσαυξημένα κατά 364 ευρώ για το πρώτο τέκνο και κατά 1.000 ευρώ για κάθε επόμενο τέκνο μισθωτού και συνταξιούχου.

Οι συντελεστές φόρου στα κλιμάκια ετησίου εισοδήματος άνω των 20.000 ευρώ έχουν μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μισθωτοί – Συνταξιούχοι: Τι αυξήσεις θα δουν από τον Ιανουάριο

ΟΟΣΑ: Πρώτη η Ελλάδα στις αυξήσεις φόρων στα χρόνια της κρίσης

Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχος, Συνταξιούχοι, φορολογικό, Φορολογία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK