14:37 01 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Δεκτό μεν αλλά με αστερίσκους έκανε το σχέδιο Ηρακλής για τα κόκκινα δάνεια η ΕΚΤ, ενώ στη Βουλή αντιδράσεις προκάλεσε η διαδικασίας του κατεπείγοντος.

Περισσότερη σαφήνεια ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για το σχέδιο «Ηρακλής» που αφορά τα κόκκινα δάνεια την ώρα που το σχετικό νομοσχέδιο συζητείται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων η ΕΚΤ ζητά «περισσότερη σαφήνεια σε ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων» για να διασφαλιστεί η λεγόμενη «ασφάλεια δικαίου».

Όπως εκτιμά η Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να δημιουργηθεί νομική αβεβαιότητα από διατάξεις που αφορούν το πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων και γι’ αυτό θα μπορούσαν να αναδιατυπωθούν αποτελεσματικά για να είναι πιο σαφείς και να μειωθούν οι κίνδυνοι.

Κρίνει ιδιαίτερα σημαντική την σαφή περιγραφή στο νομοσχέδιο ή στη δευτερογενή νομοθεσία οι ακόλουθες πτυχές καθώς επηρεάζουν την εκτελεστότητα της εγγύησης του Δημοσίου και, συνεπώς, και την εν γένει αποτελεσματικότητα του προγράμματος:

  • οι ημερομηνίες θέσης σε ισχύ και λήξης της εγγύησης του Δημοσίου και
  • οι ειδικότεροι κανόνες υποβολής αιτημάτων για χορήγηση εγγύησης του Δημοσίου.

Ζητά την σαφή διατύπωση της διαδικασίας από την υποβολή αιτήματος κατάπτωσης της εγγύησης ως την καταβολή του ποσού της, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει την ιδιότητα της εγγύησης ως καταβλητέας «σε πρώτη ζήτηση» κατά τα οριζόμενα στο σχέδιο νόμου, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σύσταση ανεξάρτητης οντότητας αξιολόγησης

Προτείνει ακόμα να αποσαφηνιστούν οι κανόνες παρακολούθησης των τιτλοποιήσεων, τα συναφή απαιτούμενα έγγραφα και η συχνότητα της παρακολούθησης.

Συστήνει ακόμα τη δημιουργία ειδικής ανεξάρτητης οντότητας αξιολόγησης που θα παρακολουθεί τη συμμόρφωση της εγγύησης με τους προβλεπόμενους όρους έκδοσής της, τις ενέργειες του διαχειριστή και τα γεγονότα που θα προκαλούν κατάπτωση της εγγύησης.

Ακόμα ζητά σαφέστερη αναδιατύπωση της διάταξης που αφορά την ολοσχερή εξόφληση του κεφαλαίου των ομολογιών υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας πριν από την εξόφληση του τόκου των ομολογιών μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας στο πλαίσιο της προτεραιότητας πληρωμών (waterfall structure).

Εξάλλου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», το καλούμενο σχέδιο «Ηρακλής».

Στην επιλογή της διαδικασίας αντέδρασε σύσσωμη η αντιπολίτευση με την κυβέρνηση ωστόσο να επιμένει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Στουρνάρας για κόκκινα δάνεια: Σημαντικό βήμα ο «Ηρακλής», αλλά δεν αρκεί

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια

Tags:
οικονομία, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Βουλή, κόκκινα δάνεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK