ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων; Πότε θα καταβληθεί και πώς να το υπολογίσετε; Τι να κάνετε, εάν δεν έχετε πρόσβαση στο «διαδικτυακό κομπιουτεράκι» του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της ΓΣΕΕ; O Γιώργος Μελισσάρης, δικηγόρος – εργατολόγος και νομικός σύμβουλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Αθήνας (ΕΚΑ), μίλησε στο Sputnik.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πιο γιορτινή περίοδο του έτους έχει ξεκινήσει! Αυξημένες είναι οι υποχρεώσεις του Άγιου Βασίλη για τον μήνα Δεκέμβριο, ωστόσο, υπάρχει κι ένα σημαντικό δώρο για ενήλικες, που δεν «βγαίνει» από τον σάκο του. O Γιώργος Μελισσάρης, δικηγόρος – εργατολόγος και νομικός σύμβουλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Αθήνας (ΕΚΑ), εξηγεί στο Sputnik όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το Δώρο Χριστουγέννων.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με εξαρτημένη σχέση εργασίας, που απασχολήθηκαν εντός του διαστήματος από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων

Όσοι εργάστηκαν ολόκληρο το διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων 25 ημερομίσθια ή ένα μισθό. Όσοι εργάστηκαν μικρότερη διάρκεια, μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε θα πάρουν ένα μέρος από το δώρο Χριστουγέννων αναλογικά με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Η αναλογία αυτή είναι 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές (όχι εργασιακές) ημέρες εργασιακής σχέσης. Οι μερικώς απασχολούμενοι θα πάρουν ως Δώρο Χριστουγέννων ότι και οι πλήρως απασχολούμενοι βάσει όμως των μειωμένων, αναλόγως προς τον χρόνο απασχόλησής τους, αποδοχών. Aπό το ανωτέρω χρονικό διάστημα υπολογισμού του Δώρου, δεν υπολογίζονται και αφαιρούνται οι τυχόν ημέρες άδειας άνευ αποδοχών, οι ημέρες ασθένειας για τις οποίες ο εργαζόμενος έλαβε επιδότηση από τον ΕΦΚΑ, οι ημέρες της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας (6μηνο ΟΑΕΔ) και οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας και των απεργιών.

Παραδείγματα μισθωτών που εργάστηκαν λιγότερες ημέρες κατά το χρονικό διάστημα 1/5-31/12:

 • Για εργάτη αμειβόμενο με ημερομίσθιο: Διάστημα απασχόλησης: 15 Ιουνίου – 10 Νοεμβρίου
  Ημέρες εργασιακής σχέσης: 148 ημέρες
  Ημερομίσθιο: 35 €
  Δώρο Χριστουγέννων: 148/19Χ2 = 15,58 ημερομίσθια Χ 35 = 545,30 €
  Προσαύξηση λόγω επιδόματος άδειας: 545,30 Χ 0,04166 = 22,72 €
 • ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: 545,30 + 22,72 = 568,02 €
 • Για υπάλληλο αμειβόμενο με μισθό: Διάστημα απασχόλησης: 15 Ιουνίου – 10 Νοεμβρίου
  Ημέρες εργασιακής σχέσης: 148 ημέρες
  Μισθός: 850 € (850/25 = 34 € ημερομίσθιο)
  Δώρο Χριστουγέννων: 148/19Χ2 = 15,58 ημερομίσθια Χ 34 = 529,72 €
  Προσαύξηση λόγω επιδόματος άδειας: 529,72 Χ 0,04166 = 22,07 €
 • ΣΥΝΟΛΟ ΔΩΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ: 529,72 + 22,07 = 551,79 €

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά την 10η Δεκεμβρίου. Εφόσον, όμως, λυθεί η εργασιακή σχέση πριν την ημερομηνία αυτή, υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές κατά την ημέρα της λύσης της εργασιακής σχέσης. Σημειωτέον ότι, το δώρο Χριστουγέννων προσαυξάνεται και με την αναλογία του επιδόματος άδειας, δηλ. με συντελεστή 0,04166. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών, εντάσσονται επίσης και η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας, εφόσον παρέχεται τακτικά, η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά καθώς και η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.

Πότε καταβάλλεται

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου. Η μη καταβολή του Δώρου συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με τον Α.Ν. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.8 παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του Δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του Υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή. Η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως 48 ώρες μετά την τέλεση του αδικήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μήνυση (για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία) πρέπει να γίνει ενώπιον του οικείου Α.Τ. το αργότερο έως το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, σκόπιμο όμως είναι να γίνει εντός της 22ας Δεκεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, η παραγραφή του συγκεκριμένου πλημμελήματος γίνεται σε 5 έτη από την τέλεση της πράξης.

Τι κάνουμε σε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων

Ο εργαζόμενος έχει φυσικά δικαίωμα προσφυγής στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και άσκησης αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια για την ικανοποίηση της σχετικής αξίωσής του. «Συνήθως, βέβαια, η μη καταβολή του Δώρου συνοδεύεται και από αξιώσεις μη καταβληθέντων μισθών», όπως υπογράμμισε ο κύριος Μελισσάρης.

Και συμπλήρωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναινέσει ο εργαζόμενος σε εργοδοτικές πρακτικές που έγιναν "της μόδας" τα τελευταία χρόνια, όπως το να καταβάλει ο εργοδότης το Δώρο στον τραπεζικό λογαριασμό και μετά να το απαιτεί πίσω, σε μετρητά. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα!»

Υπολογίστε online το Δώρο Χριστουγέννων

Με τη νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕΠΕΑ) της ΓΣΕΕ δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Χριστουγέννων που δικαιούνται, στον σύνδεσμο: 

www.kepea.gr/calc-doro-xristoygennon.php

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση οι εργαζόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του ΚΕΠΕΑ (kepea.gr).

μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 210 8202100 και 210 8202174,

ή μπορούν να επισκέπτονται το Κέντρο, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 15:30 μ.μ., στη διεύθυνση Αινιάνος 3 και Πατησίων 69, στην Αθήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χριστουγεννιάτικα ποτά, κοκτέιλ και σπιτικές προτάσεις για ένα επιτυχημένο ρεβεγιόν

Πρώτη καταδίκη για ηλεκτρονική πειρατεία στην Ελλάδα: Η απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα στο ίντερνετ

Tags:
άνεργοι, λεφτά, ΓΣΕΕ, εργασιακά δικαιώματα, Δώρο Χριστουγέννων
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK