11:11 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το κοινωνικό μέρισμα 2019 θα δοθεί σε ΑΜΕΑ χωρίς ηλικιακά όρια, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοινώνοντας ότι υπεγράφη η ΚΥΑ.

Υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη, η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το κοινωνικό μέρισμα 2019, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί σε ΑΜΕΑ «χωρίς ηλικιακά όρια», καθώς και σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, αλλά και σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα για το 2019 αφορά σε 700 ευρώ που θα δοθούν σε 250.000 οικογένειες, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

«Υπεγράφη σήμερα η ΚΥΑ για τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στο πλαίσιο του υφιστάμενου δημοσιονομικού χώρου. Ενίσχυση που προέκυψε εξαιτίας της υπεραπόδοσης της ελληνικής οικονομίας τους τελευταίους μήνες του 2019, παρά το γεγονός ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίρασε το κοινωνικό μέρισμα που τα προηγούμενα χρόνια διανέμονταν στο τέλος του έτους, τον μήνα Μάιο, για προεκλογικούς και μόνο λόγους», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι ο προκάτοχός του κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει στη Βουλή ότι στόχος ήταν «να μειώσει το μέρισμα» με τη χορήγηση «13ης σύνταξης».

«Η έκτακτη ενίσχυση παρέχεται στα άτομα με αναπηρία χωρίς ηλικιακά όρια, σε βραχυχρόνια και μακροχρόνια ανέργους, σε πολύτεκνες οικογένειες με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα και άνω, με συγκεκριμένα κριτήρια ένταξης και προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε:
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύει, μέσα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, την εμπροσθοβαρή χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και τη διανομή της έκτακτης ενίσχυσης, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στα ευαίσθητα και χαμηλού εισοδήματος νοικοκυριά, ενισχύοντας έτσι έμπρακτα την κοινωνική συνοχή».

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πότε μπαίνει, πώς γίνεται η αίτηση

Στις 17 Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για την υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους για το κοινωνικό μέρισμα 2019. Στόχος είναι η πλατφόρμα να κλείσει στις 26 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Παρόλα αυτά, γίνονται προσπάθειες ώστε η καταβολή των 700 ευρώ να έχει γίνει πριν τα Χριστούγεννα για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, όπως οι μακροχρόνια άνεργοι, είχε μεταδώσει πριν μερικές μέρες το ΑΠΕ επικαλούμενο πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών.

Αφότου η πλατφόρμα ανοίξει, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να μπουν στο koinonikomerisma.gr για να κάνουν την αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΔ διαθέτει στοιχεία για τους μακροχρόνια ανέργους, ενώ τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το ΑΦΜ και εισοδήματα «δείχνουν» ποιοι είναι οι δικαιούχοι. Το ίδιο συμβαίνει και για τις πολύτεκνες οικογένειες και τα άτομα με ειδικές ανάγκες που είναι επίσης δικαιούχοι.

Ωστόσο, οι δικαιούχοι πρέπει να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού όπου και θα καταβληθούν τα 700 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Πώς γίνεται η αίτηση - Ποιοι μπορεί να λάβουν 700 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα

Κοινωνικό μέρισμα: Πότε ανοίγει η εφαρμογή – Πότε θα καταβληθεί

Κοινωνικό μέρισμα: 700 ευρώ για 250.000 νοικοκυριά - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Tags:
επίδομα, Υπουργείο Οικονομικών, ΑΜΕΑ, Χρήστος Σταϊκούρας, κοινωνικό μέρισμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK