01:55 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το νέο φορολογικό που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% για τα νοικοκυριά, θα υπάρξει άμεσο όφελος για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων με την καταβολή της σύνταξης του Ιανουαρίου.

Στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσιεύθηκε ο νέος φορολογικός νόμος με τις μειώσεις φόρων για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, εκπτώσεις για τις δαπάνες ανακαίνισης και έκτακτο επίδομα σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και φόρο επιχειρήσεων, αλλά και στο τέλος επιτηδεύματος, αλλά και στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Με τη μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 9% από το 22% για τα νοικοκυριά, θα υπάρξει άμεσο όφελος για τους συνταξιούχους όλων των ταμείων με την καταβολή της σύνταξης του Ιανουαρίου.

Μισθωτοί

Αναλυτικά, όσοι μισθωτοί του δημόσιου τομέα λαμβάνουν πάνω από 617 ευρώ κάθε μήνα και δεν έχουν παιδιά θα έχουν αύξηση το επόμενο έτος έως 14,75 ευρώ τον μήνα.

Τα κέρδη σε μισθωτούς με παιδιά ανέρχονται σε έως 13,33 ευρώ τον μήνα (ένα παιδί και εισόδημα πάνω από 633 ευρώ), ή σε 16,67 ευρώ (δύο παιδιά και αποδοχές 700 ευρώ τον μήνα).

Οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα χωρίς παιδιά θα δουν τον Ιανουάριο αύξηση έως 12,64 ευρώ, έως 11,43 ευρώ εάν έχουν ένα παιδί, ή 14,29 ευρώ εάν έχουν δύο παιδιά.

Τα οφέλη αυξάνονται όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των παιδιών (επιπλέον 18 ευρώ τον μήνα, ή 220 ευρώ ετησίως για κάθε επιπλέον παιδί). Ακόμη μεγαλύτερα οφέλη, έως 1.400 ευρώ τον χρόνο, θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά το 2021 και εφόσον δηλώνουν κέρδη.

Ανακαίνιση κατοικίας

Εκτός από το «πάγωμα» του ΦΠΑ και της αναστολής του φόρου υπεραξίας, ο φορολογικός νόμος που ψηφίστηκε πριν λίγες ημέρες προβλέπει εκπτώσεις για την ανακαίνιση της κατοικίας.

Σημειώνεται ότι δεν χάνεται η έκπτωση 5% που ισχύει για τους ιδιοκτήτες που εισπράττουν ενοίκια για όσους κάνουν χρήση της έκπτωσης φόρου για δαπάνες ανακαίνισης.

Μέρος των δαπανών για εργασίες και υπηρεσίες ανακαίνισης (εξαιρούνται οι αγορές υλικών) θα επιστρέφεται ως μείωση φόρου το επόμενο έτος και σε βάθος τετραετίας. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια: για δαπάνες που θα γίνουν την περίοδο 2020- 2022 και για εισοδήματα που θα δηλωθούν στην τριετία 2021- 2023, κατά τα οποία και θα εκπίπτει το 40% της δαπάνης από τον φόρο (επιμεριζόμενο σε 4 χρόνια συνολικά).

Ηλεκτρονικές πληρωμές

Έως και 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να δαπανούν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών οι καταναλωτές από την 1η Ιανουαρίου, προκειμένου να βρεθούν αντιμέτωποι με «πέναλτι».

Το 30% δεν απαιτείται να καλυφθεί για ποσά διατροφής διαζυγίου, όπως και για ποσά πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης.

Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος δηλώνει εισόδημα 50.000 ευρώ και καταβάλει 7.000 ευρώ για διατροφή και 2.000 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης, θα υποχρεούται σε ηλεκτρονικές δαπάνες 12.300 ευρώ (30% Χ 41.000 ευρώ).

Εάν ο ίδιος πληρώνει ταυτόχρονα περισσότερα από 25.800 ευρώ σε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ενοίκια για τον ίδιο ή προστατευόμενα τέκνα- φοιτητές κ.ά., τότε θα υποχρεούται σε 20% δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (8.600 ευρώ αντί 12.300 ευρώ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Γιάννης Βρούτσης: Αύξηση έως 196 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις

Συνταξιούχοι – δημόσιοι υπάλληλοι: Από τον Φεβρουάριο οι αυξήσεις

Tags:
φορολογικό, Φορολογία, Συνταξιούχοι, νοικοκυριά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK