11:03 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, δεσμεύτηκε για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% εντός του 2020.

Νέο «δώρο» προς εκατομμύρια φορολογούμενους προανήγγειλε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

«Δεσμεύομαι ότι το 2020 θα ξεκινήσει η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» τόνισε, χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, ο οποίος παράλληλα, προανήγγειλε και νέα μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 8%.

Ωστόσο, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη εμπεριέχουν και ορισμένα… «αλλά».

Πιο συγκεκριμένα, όπως εξήγησε από το βήμα της Βουλής, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα συναρτηθεί με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού και το ενδεχόμενο δημιουργίας πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου.

Ως εκ τούτου, τίποτα - προς το παρόν - δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Όσον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή η εξέλιξη θα επέλθει σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν και να εξισορροπηθούν με τις εμπορικές αξίες, απορροφώντας την όποια μείωση από την αναπροσαρμογή των συντελεστών του φόρου. 

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Στο μεταξύ, με 158 «ναι» και 139 «όχι», η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε κατά πλειοψηφία τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, ο οποίος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ, φοροελαφρύνσεις 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς και ανάπτυξη της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ.

Αναλυτικά, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκαν:

 • Επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν τουλάχιστον το 90% των οικογενειών. Κόστος 123 εκατ. ευρώ
 • Χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας. Κόστος 12 εκατ. ευρώ
 • Μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί. Κόστος 281 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης. Κόστος 123 εκατ. ευρώ
 • Μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019. Κόστος 541 εκατ. ευρώ
 • Μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%. Κόστος 75 εκατ. ευρώ
 • Αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων. Κόστος 26 εκατ. ευρώ
 • Επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή, αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.
 • Καταπολέμηση φοροδιαφυγής μέσω της ενίσχυσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Για αυτό το σκοπό θεσμοθετείται αυξημένος συντελεστής 30% κατά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Εκτιμώμενα έσοδα 557 εκατ. ευρώ.
 • Ρύθμιση της ηλεκτρονικής αγοράς στοιχημάτων μέσω διασύνδεσης των ηλεκτρονικών και φορολογικών συστημάτων, που θα οδηγήσει σε φορολογική συμμόρφωση και αύξηση εσόδων. Εκτιμώμενα έσοδα 73 εκατ. ευρώ
 • Αύξηση εσόδων από ακίνητη περιουσία με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με βάση τις πραγματικές αξίες. Εκτιμώμενα έσοδα 142 εκατ. ευρώ
 • Ενίσχυση των ελέγχων σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (π.χ. AirBnB) θα συμβάλει θετικά στην αύξηση των φορολογικών εσόδων. Εκτιμώμενα έσοδα 60 εκατ. ευρώ.
Tags:
Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης, φορολογικό, φορολογούμενοι, Φορολογία, φόρος, φόροι, φοροελαφρύνσεις, ΕΝΦΙΑ, οικονομικές εισφορές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK