02:36 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Παραμένει ψηλά το ποσοστό δανείων που αν και βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης, εμφάνισαν καθυστέρηση μετά από αυτή γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ρευστότητα για να χρηματοδοτήσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις διαθέτουν οι τράπεζες που έχουν αναλάβει σχετική δέσμευση για το 2020, μετά από κρίση 10 ετών που οδήγησε σε μηδενικούς ή και αρνητικούς ρυθμούς την πιστωτική επέκταση.

Ο δραστικός περιορισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο, δεν λείπουν οι ανησυχίες.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) ανήλθαν στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019 σε 71,2 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 10,6 δισ. ευρώ συγκριτικά με το τέλος Δεκεμβρίου 2018 και κατά περίπου 36 δισ. ευρώ έναντι του Μαρτίου 2016, οπότε είχε καταγραφεί και το υψηλότερο επίπεδο ΜΕΔ. Η υποχώρηση του αποθέματος των ΜΕΔ το εννεάμηνο του 2019 οφείλεται κυρίως σε πωλήσεις και διαγραφές.

Ωστόσο, η αναλογία των ΜΕΔ σε σχέση με το σύνολο των δανείων διατηρήθηκε σε υψηλό επίπεδο και τον Σεπτέμβριο (42,1%). Οι λύσεις ρύθμισης μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τα ΜΕΔ, σε αντιδιαστολή με ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, αποτελούν, πάντως θετική εξέλιξη.

Διαπιστώνεται όμως ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η λύση που προκρίνεται είναι αυτή της επιμήκυνσης της αποπληρωμής και πιο σπάνια η μείωση επιτοκίου και ο διαχωρισμός του υπολοίπου οφειλής.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι παραμένει ψηλά το ποσοστό δανείων που αν και βρίσκονταν σε καθεστώς ρύθμισης, εμφάνισαν καθυστέρηση μετά από αυτή.

Ακόμα, προβληματίζει το γεγονός ότι παραμένουν αρκετά περιορισμένες οι εισπράξεις ενεργητικής διαχείρισης (δηλαδή μέσω είσπραξης καθυστερούμενων οφειλών, αναδιαρθρώσεων δανείων, ρευστοποίησης εξασφαλίσεων κ.λπ.).

Αυτό οδηγεί στη διατήρηση καθαρών ροών νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στόχος είναι ο δείκτης ΜΕΔ να έχει διαμορφωθεί σε επίπεδα κάτω του 20% στο τέλος του 2021.

«Ένεση» 15 δισ. ευρώ το 2020

Όπως έχει γίνει γνωστό, οι νέες χρηματοδοτήσεις για το 2020 θα κυμανθούν γύρω στα 15 δισ. ευρώ, ωστόσο, αυτό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τη ζήτηση στη λιανική και τον τομέα της επιχειρηματικής τραπεζικής.

Η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις περίπου 5 δισ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα θα ξεπεράσει τα 3,5 δισ. ευρώ, η Eurobank για την επόμενη τριετία προγραμματίζει νέες εκταμιεύσεις 9 δισ. ευρώ, ενώ η Alpha Bank νέες εκταμιεύσεις 14 δισ. ευρώ επίσης με χρονικό ορίζοντα τριετίας.

Νέες χρηματοδοτήσεις έχουν στην στρατηγική τους και η Attica Bank, η HSBC, η μόνη ξένη τράπεζα που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά καθώς και οι συνεταιριστικές τράπεζες.

Με ποια κριτήρια θα γίνεται η χρηματοδότηση

Οι διοικήσεις των τραπεζών ξεκαθαρίζουν ότι θα χρηματοδοτηθεί κάθε βιώσιμο επιχειρηματικό σχέδιο και στο στόχαστρό τους μπαίνουν όλοι οι τομείς της οικονομίας με προτεραιότητα τα εξωστρεφή αλλά και καινοτόμα επιχειρηματικά σχέδια.

Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης και η σχέση της με το τραπεζικό σύστημα, όπως η αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, θα παίξει σημαντικό ρόλο για τη χρηματοδότησή τους.

Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια οι ιδιώτες θα πρέπει πλέον να συμμετέχουν με ένα ποσοστό ιδίας χρηματοδότησης που θα κυμαίνεται τουλάχιστον στο 25% της αξίας του ακινήτου που επιθυμούν να αγοράσουν.

Αυστηρότερα κριτήρια θα ισχύσουν για τον καθορισμό της πιστοληπτικής τους ικανότητας και θα εξαρτάται από τα δηλωμένα εισοδήματα, ενώ ισχύουν όλα τα επιπλέον κριτήρια που ήταν σε ισχύ και πριν την κρίση και σχετίζονται μεταξύ άλλων με την πιστοληπτική τους συμπεριφορά και την συνολικά σχέση που διατηρούν με την τράπεζα τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,4% το 2020 και 2,5% το 2021

Ψηφίστηκε το σχέδιο «Ηρακλής» - «Ναι» μόνο από τη ΝΔ

Tags:
κόκκινα δάνεια, οικονομία, ελληνικές τράπεζες, τράπεζες, επιχειρήσεις, νοικοκυριά, επιχειρηματικά δάνεια, δάνεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK