11:42 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σήμερα υπογράφεται η διακρατική συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed». Ποια τα οφέλη του μεγαλόπνοου project.

Το απόγευμα στις 18:30, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπογράφεται η διακρατική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed».

Το «παρών» στην ειδική τελετή θα δώσουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, καθώς και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

O αγωγός «EastMed» φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.

Στο περιθώριο της υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας, στην οποία συμμετέχει και η Ιταλία, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη, Αναστασιάδη και Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα, στις 5:00 το απόγευμα, θα υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Κύπριου προέδρου και του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Επαφές θα έχουν και οι υπουργοί Ενέργειας των τριών χωρών, ενώ στις 12:00 το μεσημέρι, στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα υπογραφεί προσύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Energean Oil για την προμήθεια φυσικού αερίου μέσω του «EastMed».

«Με το Προσύμφωνο Συνεργασίας γίνεται ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο βήμα για την εμπορική βιωσιμότητα του αγωγού φυσικού αερίου, EastMEd, καθώς η ΔΕΠΑ θα μπορεί να δεσμεύει και να προμηθεύεται ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean. Το αμοιβαίο ενδιαφέρον των δύο εταιριών, ΔΕΠΑ και Energean αφορά στην εμπορική συνεργασία προμηθευτή και αγοραστή με τη διακίνηση και εμπορία ισραηλινού φυσικού αερίου που ήδη υφίσταται, όπως και αυτού που θα εξορυχθεί μεταγενέστερα στην Ισραηλινή ΑΟΖ» σχολίασε, μεταξύ άλλων, το ελληνικό υπουργείο.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε τα εξής: «O EastMed είναι ένα σχέδιο ειρήνης και συνεργασίας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περιοχή δυστυχώς διαχρονικά γνωστή για μια σειρά εντάσεων και συγκρούσεων. Είναι ένα σχέδιο που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ».

«Ένα σχέδιο που στηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα σχέδιο στο οποίο αποτυπώνεται - κατ΄εξαίρεσιν ίσως- η συνέχεια της εξωτερικής και ενεργειακής πολιτικής της χώρας».

Και συνέχισε: «Η ΔΕΠΑ θα μπορεί να αγοράζει ποσότητες φυσικού αερίου από την Energean Oil & Gas που δραστηριοποιείται στο Ισραήλ. Αυτές οι ποσότητες ανέρχονται περίπου στο 20% της αρχικής δυναμικότητας του δικτύου και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ανάπτυξη των ισραηλινών αποθεμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται ή θα εντοπισθούν στην ΑΟΖ του Ισραήλ».

«Αυτή η συμφωνία αποτελεί απάντηση σε όσους θεωρούν το σχέδιο του EastMed αισιόδοξο, καθώς δίνεται η προοπτική της εμπορικής υπόστασης και οικονομικής βιωσιμότητας στον αγωγό» έσπευσε να συμπληρώσει.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο «EastMed» παρουσιάζει «ιδιαίτερο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις για τη διοχέτευση του αερίου της νοτιοανατολικής Μεσογείου (αγωγός μέσω Τουρκίας, υγροποίηση φυσικού αερίου σε εγκαταστάσεις της Αιγύπτου), καθώς:

  • Συμβάλλει στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό διαμετακομιστικό κόμβο.
  • Αναμένεται να δημιουργήσει άμεσες, έμμεσες και προκαλούμενες οικονομικές επιδράσεις, κατά τη φάση ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας του έργου.
  • Ανοίγει ουσιαστικά έναν νέο ενεργειακό διάδρομο ο οποίος θα καλύψει μελλοντικά και τα κοιτάσματα του Ελλαδικού χώρου.
  • Διευκολύνει την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού στην τελική αγορά φυσικού αερίου.
  • Διασφαλίζει την παροχή φυσικού αερίου σε περιοχές της Ελλάδας, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Δίκτυο, όπως η Κρήτη η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα. Συνεπώς, διευκολύνει την αντικατάσταση του πετρελαίου με φυσικό αέριο, με ισχυρό, θετικό αντίκτυπο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις προαναφερθείσες περιοχές.
  • Ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης γενικότερα.
  • Πληροί όλα τα κριτήρια διαφοροποίησης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (πηγή, παραγωγός, όδευση).
  • Εξασφαλίζει την επένδυση μέσω της σύναψης μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας αερίου πριν τη λήψη της επενδυτικής απόφασης, στα πρότυπα των συμβάσεων αερίου από το Αζερμπαϊτζάν (κοίτασμα Shah Deniz II).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω εξελίξεις επέρχονται στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Λιβύης για τη χάραξη κοινών θαλάσσιων συνόρων στην ανατολική Μεσόγειο.

Tags:
φυσικό αέριο, φυσικό αέριο, αγωγός, αγωγός, Νίκος Αναστασιάδης, Μπενιαμίν Νετανιάχου, Νετανιάχου, Ιταλία, Κύπρος, Ισραήλ, East Med, EastMed
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK