04:07 08 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Εργασίας.

Η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, η άρση του πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης και η αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών από το εισόδημα για τους μη μισθωτούς, είναι μεταξύ των βασικών προβλέψεων του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας που επικαλείται το ΑΜΠΕ, προβλέπεται αύξηση του συντελεστή ανταπόδοσης κατά 50% για το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν. Η πρόβλεψη αυτή αφορά όσους αποχώρησαν ή πρόκειται να αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών. Οι αυξήσεις στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα.

Άρση του πλαφόν

Στο νέο ασφαλιστικό προβλέπεται επίσης άρση του πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ. Σημειώνεται ότι με το πλαφόν προκαλούνταν περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Εκτιμάται από το υπουργείο Εργασίας, ότι με την ισχύ της συγκεκριμένης ρύθμισης θα υπάρξει μεσοσταθμική αύξηση στις επικουρικές συντάξεις περίπου 99,5 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται θα δουν αύξηση στο εισόδημά τους μετά από τη μείωση της περικοπής του ποσοστού της σύνταξης λόγω απασχόλησης. Η συγκεκριμένη περικοπή θα είναι σε ποσοστό 30% έναντι 60% σήμερα.

Οι συνταξιούχοι που δεν αφορά η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι πτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι και οι αλιείς που λαμβάνουν σύνταξη. Για τις συγκεκριμένες κατηγορίες δεν θα εφαρμοστεί κανένα μέτρο περικοπής για παράλληλη εργασία.

Χαμηλοσυνταξιούχοι και ασφαλιστικές εισφορές μη μισθωτών

Το νέο ασφαλιστικό προβλέπει ακόμα μηχανισμό για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων με ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος αυξημένη κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά τους μη μισθωτούς, προβλέπεται αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών τους από το εισόδημα καθώς και από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους θα προβλέπονται κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πέντε πρώτα χρόνια της δραστηριοποίησής τους, με εισφορά 126 ευρώ.

Τα τελικά ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, από τις αρχές του 2020, διαμορφώνονται σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ως εξής:

  • 1ο επίπεδο - 210 ευρώ,
  • 2ο επίπεδο - 252 ευρώ,
  • 3ο επίπεδο - 302 ευρώ το μήνα,
  • 4ο επίπεδο - 363 ευρώ,
  • 5ο επίπεδο - 435 ευρώ και
  • 6ο επίπεδο - 566 ευρώ το μήνα.

Ως προς το επίπεδο εισφορών, αυτό θα αποτελεί επιλογή του κάθε ασφαλισμένου τον Δεκέμβριο κάθε έτους και θα αφορά το επόμενο έτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Μηταράκης: Μηχανισμός στήριξης των συνταξιούχων – Δεν μειώνονται οι συντάξεις

Έκαναν εικονικές προσλήψεις για 14 χρόνια - Πάνω από 15,5 εκατ. ευρώ η ζημιά για το δημόσιο

Tags:
αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, Συντάξεις, επικουρικές συντάξεις, Συνταξιούχοι, ασφαλιστικές εισφορές, ασφαλιστικό, Υπουργείο Εργασίας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK