22:00 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Λιβύη εξακολουθούν να αποτελούν μήλον της έριδος για τις αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Ανησυχία στον ΟΗΕ, η στάση της Ρωσίας.

Έντονες ανησυχίες για την κατάσταση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων στη Λιβύη εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης του Βερολίνου, μετά τον αποκλεισμό των τερματικών πετρελαϊκών σταθμών στα ανατολικά της βορειο-αφρικανικής χώρας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος για το γεγονός ότι αρκετά λιμάνια - απ’ όπου εξάγεται το πετρέλαιο - είναι κλειστά, ενώ ένα πολύ μεγάλο κοίτασμα πετρελαίου, όπως είδα, σταμάτησε την παραγωγή» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Τάχθηκε δε, υπέρ της αποτελεσματικής μεταρρύθμισης της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου (NOC), σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να αποτελεί και «μέρος της λύσης για τη λιβυκή κρίση».

«Ελπίζουμε ότι είναι εφικτό να επαναφέρουμε την ομαλότητα» κατέληξε ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παρατήρησε ότι το τελικό ανακοινωθέν προβλέπει ότι το λιβυκό πετρέλαιο «ανήκει σ’ όλους τους Λίβυους».

«Υπάρχει ένα τμήματα της πολιτικής διαδικασίας, το οποίο λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι όλα τα λιβυκά μέρη θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές» δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελικό ανακοινωθέν προβλέπει μεταξύ άλλων την «αποχή από τις εχθροπραξίες εναντίον τον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων και υποδομών».

Συνεχίζεται ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών σταθμών

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, λιβυκή οργάνωση, η οποία εκπροσωπεί φυλές στα νότια της χώρας και πρόσκειται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ανακοίνωσε το κλείσιμο δύο ακόμη πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.

Πρόκειται για τα κοιτάσματα Ελ Σαράρα και Ελ Φιλ, τα οποία από κοινού παράγουν 400.000 βαρέλια ημερησίως.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται δύο ημέρες, μετά τον αποκλεισμό των τερματικών σταθμών πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας και ειδικότερα στις περιοχές Μπρέγκα, Ρας Λάνουφ, Χαρίγκα, Ζουετίνα και Σίντρα.

Σύμφωνα με τον NOC, η διακοπή της παραγωγής στις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις στερεί, σε ημερήσιο επίπεδο, παραγωγή 800.000 βαρελιών και έσοδα 55 εκατ. δολαρίων.

Αιτία του πετρελαϊκού «μπλοκαρίσματος» είναι η καταγγελία Λίβυων ηγετών που πρόσκεινται στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA), ότι η Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) χρησιμοποιεί τα πετρελαϊκά έσοδα για την πληρωμή ξένων στρατευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο NOC ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τέθηκε σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», λόγω της αναστολής της εξορυκτικής δραστηριότητας και του «παγώματος» των πετρελαϊκών εξαγωγών.

Tags:
Χαλίφα Χαφτάρ, LNA, ΟΗΕ, Ρωσία, Εθνική Συμφωνία της Λιβύης, Διάσκεψη Βερολίνου για τη Λιβύη, Λιβύη, Πετρέλαιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK