15:36 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε διαπραγμάτευση για γερά νεύρα εξελλίσονται οι συζητήσεις για τα ενεργειακά με τα τεχνικά κλιμάκια, ενώ η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ίσως δεν βρεθεί λύση ούτε σε αυτόν τον γύρο των συνομιλιών.

Σε μπρα ντε φερ με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εξελίσσεται η διαπραγμάτευση για τα ενεργειακά καθώς η Κομισιόν ζητά δικλείδα ασφαλείας για την περίπτωση που δεν εφαρμοστεί το χρονοδιάγραμμα απολιγνιτοποίησης.

Παράλληλα, ασκούνται πιέσεις για να ενταχθούν στους αγοραστές και οι προμηθευτές ρεύματος, εκτός από τη βιομηχανία. Ωστόσο η ελληνική πλευρά απαντά ότι πλέον οι προμηθευτές δεν έχουν μειονέκτημα έναντι της ΔΕΗ, καθώς η αποκλειστικότητα της τελευταίας στη λιγνιτική παραγωγή δεν αποτελεί πλεονέκτημα αλλά βάρος εξαιτίας της αύξησης των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα που επιβαρύνουν κατά κύριο λόγο τους λιγνίτες.

Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα, όπου την Πέμπτη αναμένεται συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, η Κομισιόν εξακολουθεί να θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα συμμόρφωσης της Ελλάδας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου παρά το γεγονός ότι η λιγνιτική παραγωγή αφενός μεν δεν αποτελεί πλέον συγκριτικό πλεονέκτημα (αντίθετα επιβαρύνει το κόστος της ΔΕΗ), αφετέρου δε η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ως το 2028.

Στο τραπέζι έχει τεθεί η πρόταση για τη διάθεση από πλευράς ΔΕΗ, ενέργειας στις ενεργοβόρες βιομηχανίες, χωρίς δημοπρασίες αλλά με διοικητικά οριζόμενη τιμή.

Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, μέσω των οποίων η ΔΕΗ διέθετε στους ανταγωνιστές της προμηθευτές ρεύματος τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, ήταν η λύση που συμφωνήθηκε μεταξύ των εταίρων και της προηγούμενης κυβέρνησης για τη συμμόρφωση της χώρας προς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με την οποία υπήρξε καταδίκη για το μονοπώλιο της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος.

Θέση της κυβέρνησης είναι ότι το ζήτημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να εξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά.

Σε αυτά τα δεδομένα εντάσσεται η απολιγνιτοποίηση, η εκτόξευση του κόστους της λιγνιτικής παραγωγής, ο σταδιακός περιορισμός του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, η αυξανόμενη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο εθνικός ενεργειακός σχεδιασμός και η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας από τα μέσα του 2020.

«Παραμένουμε συνεπείς στις θέσεις μας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε οποιαδήποτε λύση προταθεί από την άλλη πλευρά. Άλλωστε αν ίσχυε κάτι τέτοιο θα είχαμε ήδη καταλήξει σε συμφωνία», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι δεν αποκλείεται να μην υπάρξει συμφωνία ούτε σε αυτόν τον γύρο των συζητήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Φωτοβολταϊκό και αιολικά πάρκα σε βραχονησίδες του Αιγαίου

ΔΕΗ: Δεν θα γίνει απόλυση και δεν θα αυξηθούν τα τιμολόγια

Tags:
Διαπραγμάτευση, Θεσμοί, λιγνιτικές μονάδες, ενεργειακή στρατηγική, ενεργειακά, ΔΕΗ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK