09:13 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, άσκησε δριμεία κριτική στην Τουρκία, με αφορμή τη στάση της γειτονικής χώρας απέναντι στον αγωγό «EastMed»

Του σχεδίου κατασκευής του αγωγού «EastMed» υπεραμύνθηκε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος δεν έχασε την ευκαιρία να ασκήσει κριτική στην τουρκική κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός έκανε ειδική μνεία στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι χωρίς την Τουρκία, δεν μπορεί να υπάρξει «EastMed».

«Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι χωρίς αυτούς ο EastMed δεν γίνεται, είναι πέρα από την εποχή, πέρα από το διεθνές δίκαιο» δήλωσε, χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: «Γι' αυτό το λόγο άλλωστε υπογράψαμε για τον “EastMed”, 20 μέρες μετά τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, μαζί με τον Ισραηλινό και τον Κύπριο ομόλογό μου. Παρουσία των πρωθυπουργών με ό,τι μπορεί να συμβολίζει και να υπογραμμίζει αυτό».

O αγωγός φυσικού αερίου EastMed
© Φωτογραφία : Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσημη δέσμευση της Ιταλίας για συμμετοχή στο ενεργειακό project, γνωστοποιώντας ότι η Ρώμη έχει ήδη συμφωνήσει για τη χρηματοδότηση των πρώτων μελετών.

Στις 2 Ιανουαρίου του 2020, οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ υπέγραψαν τη διακρατική συμφωνία για την πρόθεση κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου «EastMed».

«Αυτός ο αγωγός θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.Tο Ισραήλ και οι άλλες χώρες (σ.σ. Ελλάδα, Κύπρος) θα πρέπει να μιλήσουν με την Τουρκία, καθώς χωρίς την έγκριση μας αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει» ήταν η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγωγός «EastMed» φιλοδοξεί να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη νοτιοανατολική λεκάνη της Μεσογείου στην Ευρώπη, μέσω της Κύπρου, της Κρήτης, της δυτικής Ελλάδας και της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Ιταλία διαψεύδει την Τουρκία: «Στερούνται βάσης τα περί διαπραγμάτευσης»

Επιμένει η Τουρκία: «Δεν θα ανεχθούμε κινήσεις που αποκλείουν την Άγκυρα»

Tags:
East Med, EastMed, φυσικό αέριο, φυσικό αέριο, αγωγός φυσικού αερίου, αγωγός, αγωγός, υπουργός Ενέργειας, ενέργεια, Κωστής Χατζηδάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK