19:30 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το βιβλίο προσφορών για το ελληνικό 15ετές κρατικό ομόλογο άνοιξε το πρωί της Τρίτης και έκλεισε το μεσημέρι, με το δημόσιο να αντλεί ποσό περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τη νέα έξοδο στις αγορές.

Τα 19 δισ. ευρώ άγγιξαν οι προσφορές για το νέο 15ετές ομόλογο, στην έκδοση του οποίου προχώρησε το ελληνικό δημόσιο την Τρίτη.

Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τίτλο, το επιτόκιο του ομολόγου - το όποιο λήγει το 2035 – αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 1,9%.

Μέσω της έκδοσης, το δημόσιο θα αντλήσει ποσό που φτάνει τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι εκτιμάται πως η έκδοση του 15ετούς ομολόγου ενέχει και συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές δείχνουν να αποδέχονται ότι το δημόσιο θα μπορεί να εξυπηρετεί τις δανειακές του υποχρεώσεις και μετά το 2033 - το απώτατο χρονικό όριο βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. 

Σταϊκούρας: Ψήφος εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών

Σε δήλωσή του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η έκδοση του 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά την κρίση, αποτελεί επιτυχία για την ελληνική οικονομία.

«Η μεγάλη διάρκεια του ομολόγου, η υψηλή ζήτηση, το χαμηλό κόστος δανεισμού και η εξαιρετική ποιότητα της έκδοσης, βελτιώνουν την εκδοτική καμπύλη του χρέους, χτίζουν μακροπρόθεσμο επενδυτικό προφίλ – πέραν της περιόδου που εκπνέουν τα μέτρα διευθέτησης που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές – και ενισχύουν τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους» σημείωσε.

Εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι η έκδοση του 15ετούς ομολόγου «συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών στην ασκούμενη οικονομική πολιτική και στις προοπτικές της χώρας», ενώ κατέληξε λέγοντας πως η οικονομία ανακάμπτει, βρίσκει βηματισμό και ανακτά την αυτοπεποίθησή της.

Τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους για (ΟΔΔΗΧ) έχει ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να δανειστεί από τις αγορές φέτος από 4 έως 8 δισ. ευρώ, με τον σχεδιασμό να συνδέεται:

  • με τη μείωση του αποθέματος των Εντόκων Γραμματίων των 12,6 δισ. ευρώ,
  • με τη μερική αντικατάσταση τους με πιο μακροπρόθεσμους τίτλους.

Η απόφαση για την εκ νέου έξοδο στις αγορές ελήφθη λίγες ώρες μετά την αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από τον οίκο Fitch σε «BB» από «ΒΒ-» προηγουμένως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σταϊκούρας: Τον Απρίλιο θα εξεταστεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ

Tags:
Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ομόλογα, ομόλογο, ΟΔΔΗΧ, Επιτόκια, έξοδος, αγορές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK