10:21 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

Την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα προβεί σε αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, εξέφρασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Αν η κατάσταση συνεχίσει να βελτιώνεται και με βάση τα κριτήρια που εφαρμόζουμε για όλες αυτές τις αγορές, είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι επίσης επιλέξιμα» δήλωσε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η αγορά αυτή, όπως εξήγησε, θα λάβει χώρα στο πλαίσιο του β’ γύρου του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, σε μία προσπάθεια τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Κριτήριο, ωστόσο, για την ένταξη της Ελλάδας στο ευεργετικό πρόγραμμα της ΕΚΤ αποτελεί η επενδυτική βαθμίδα που πρέπει να διαθέτουν τα ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα, η αξιολόγηση της Ελλάδας δεν βρίσκεται στη αναγκαία διαβάθμιση, η οποία επιτρέπει τη συμμετοχή της χώρας στο «QE».

Αυτό φυσικά, εκτιμάται ότι μπορεί να αλλάξει το επόμενο διάστημα, καθώς η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή αναβάθμιση της αξιολόγησης των κρατικών ομολόγων.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, το αξιόχρεο της Ελλάδας απέχει δύο κλίμακες από την επενδυτική βαθμίδα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πώς κρίνουν την Ελλάδα οι Οίκοι Αξιολόγησης: Σε τροχιά αναβάθμιση το αξιόχρεο της χώρας

Tags:
Fitch, Ομόλογα, ομόλογο, ποσοτική χαλάρωση, ποσοτική χαλάρωση, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK