23:45 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το 10% των Ελλήνων κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου της χώρας, όπως αναφέρει έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων.

Μια ενδιαφέρουσα έκθεση παρουσιάζει ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, σύμφωνα με την οποία το 10% του πληθυσμού της χώρας κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας οι Σκανδιναβικές χώρες έχουν την υψηλότερη σχετικά ποιότητα ζωής, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζουν υψηλά επίπεδα ανισοτήτων.

Στην Ελλάδα, η ανισότητα εισοδήματος και πλούτου βρίσκεται στο ίδιο ή χαμηλότερο επίπεδο με τον ΟΟΣΑ, ωστόσο η χώρα μας κατατάσσεται σε υψηλότερα επίπεδα συνολικής ανισότητας σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες.

«Το μέσο διαθέσιμο εισόδημα του υψηλότερου 20% είναι 5,5 φορές μεγαλύτερο από του χαμηλότερου 20% και, το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού κατέχει το 42% του καθαρού πλούτου (έναντι 52% στον ΟΟΣΑ και 78% στις ΗΠΑ), με το υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα να συμβάλει ενδεχομένως στην άμβλυνση των ανισοτήτων πλούτου», αναφέρει ο ΣΕΒ.

Αναφορικά με τις στερήσεις η Ελλάδα καταγράφει σημαντικά υψηλότερες στερήσεις σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, το 12,9% του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το εισοδηματικό όριο φτώχειας (έναντι 11,5% στον ΟΟΣΑ).

Όσον αφορά στη σύγκριση με βάση το φύλο, η χώρα μας εμφανίζει σχετικά χαμηλές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών και το ίδιο ισχύει και βάσεις της ηλικία των ατόμων στο εργατικό δυναμικό.

Τέλος, το 55,4% του πληθυσμού εκτιμάται ως «οικονομικά ευάλωτο» που, αν και δεν έχει εισόδημα κάτω από το όριο της φτώχειας, δεν διαθέτει σε ρευστότητα το μαξιλάρι συντήρησης των 3 μηνών, και, συνεπώς, είναι εύκολο να πέσει κάτω από το όριο φτώχειας σε περίπτωση απώλειας της εργασίας του.

Tags:
πληθυσμός, Ελλάδα, ΣΕΒ, πλούτος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK