16:52 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς το 10ετές ομόλογο υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1%.

Κάτω από το ψυχολογικό όριο του 1% υποχωρεί το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Πιο συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώνεται στο 0,957%, σημειώνοντας ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό.

Σε παρεμφερή τροχιά βρίσκεται και το επιτόκιο του 5ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο κινείται στο 0,304% υποχωρώντας κατά 5 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spreads, δηλαδή η απόκλιση των επιτοκίων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, διαμορφώνονται μόλις στις 133 μονάδες βάσης.

Η νέα αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες, όπως ο κορονοϊός και οι γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή.

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές διεθνώς εγκαταλείπουν τις αγορές μετοχών και άλλων ριψοκίνδυνων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ως απόρροια της έντονης μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές, και στρέφονται σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ως εκ τούτου, μεταξύ των ωφελημένων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία βλέπει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά ομόλογα παρέχει και η προοπτική νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνολικά 487,5 εκατ. με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας

Στα 19 δισ. οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο: Πού διαμορφώνεται το επιτόκιο

Tags:
ελληνική οικονομία, επενδυτές, Επιτόκια, Ομόλογα, ομόλογο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK