16:13 29 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κυριάκος Μητσοτάκης και Χρήστος Σταϊκούρας χαιρετίζουν το νέο ιστορικό χαμηλό του επιτοκίου του 10ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο για πρώτη φορά βρέθηκε κάτω του 1%.

Την εμπιστοσύνη των αγορών στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εξήρε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, χαιρετίζοντας την υποχώρηση του επιτοκίου του 10ετούς ομολόγου κάτω του ψυχολογικού ορίου του 1%.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας, το νέο ιστορικό χαμηλό στα κρατικά ομόλογα συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ασκούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Πρόσθεσε δε, ότι «συνεχίζουμε, με σχέδιο, μεθοδικότητα και υπευθυνότητα, με στόχο την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στο Twitter, διαμήνυσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης και έκανε λόγο για μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρονται στους διεθνείς επενδυτές.

​Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Τετάρτης, το επιτόκιο του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά 7 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 0,957%, σημειώνοντας ένα ακόμη ιστορικό χαμηλό.

Σε παρεμφερή τροχιά βρέθηκε και το επιτόκιο του 5ετούς κρατικού ομολόγου, το οποίο κινήθηκε στο 0,304% υποχωρώντας κατά 5 μονάδες βάσης.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά spreads, δηλαδή η απόκλιση των επιτοκίων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού 10ετούς ομολόγου, διαμορφώθηκε μόλις στις 133 μονάδες βάσης.

Η νέα αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με εξωγενείς παράγοντες, όπως ο κορονοϊός και οι γεωπολιτικές αναταράξεις στη Μέση Ανατολή.

Κι αυτό, διότι οι επενδυτές διεθνώς εγκαταλείπουν τις αγορές μετοχών και άλλων ριψοκίνδυνων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, ως απόρροια της έντονης μεταβλητότητας στις χρηματιστηριακές αγορές, και στρέφονται σε ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα.

Ως εκ τούτου, μεταξύ των ωφελημένων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα, η οποία βλέπει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων να καταρρίπτουν το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο.

Σε κάθε περίπτωση, περαιτέρω ώθηση στα ελληνικά ομόλογα παρέχει και η προοπτική νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, κάτι το οποίο θα συνεπάγεται και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Συνολικά 487,5 εκατ. με αρνητικό επιτόκιο σε δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας

Στα 19 δισ. οι προσφορές για το 15ετές ομόλογο: Πού διαμορφώνεται το επιτόκιο

Tags:
δανεισμός, Επιτόκια, Ομόλογα, ομόλογο, Οικονομική κρίση, ελληνική οικονομία, οικονομία, Χρήστος Σταϊκούρας, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK